Nieuws

Woonlasten drukken het zwaarst op alleenstaande huurders

Huurders gaven in 2022 gemiddeld 26% van hun besteedbare inkomen uit aan woonlasten, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Satistiek. Huishoudens met een eigen koopwoning zijn met 17% aanmerkelijk minder van hun inkomen kwijt. Alleenwonende huurders, zowel jong als oud, hebben de hoogste woonlasten in verhouding tot hun inkomen.

Woonlasten drukken het zwaarst op alleenstaande huurders

e hoogte van de verhouding tussen woonlasten en inkomen – de zogeheten woonquote - hangt samen met de levensfase waarin mensen zitten, stelt het CBS vast. De jongste huurders hadden in 2022 een gemiddelde woonquote van ruim 30%. Bij huurders tussen het 35ste en het 65ste levensjaar was het 25%. Bij oudere huurders liep de woonquote weer op naarmate de leeftijd hoger was.

„Jongeren staan nog aan het begin van hun carrière en verdienen relatief weinig, waardoor de woonlasten in verhouding hoog zijn. Naarmate mensen ouder worden, verbetert hun financiële positie doorgaans sneller dan de woonlasten stijgen en komt de woonquote op een lager niveau te liggen. Bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd vallen huishoudens terug in inkomen en komt de woonquote weer hoger uit”, aldus de uitleg van het CBS.

Kinderen

De hoogte van de woonquote hangt ook samen met de samenstelling van het huishouden. Eenpersoonshuishoudens en eenouderhuishoudens in een huurwoning geven met respectievelijk 28% en 24% een groter deel van het inkomen uit aan woonlasten dan paren met (20%) of zonder (23%) kinderen in een huurwoning. Dit geldt eveneens voor eigenaren en komt doordat eenpersoonshuishoudens en eenouderhuishoudens ondanks lagere woonlasten vooral ook een lager besteedbaar inkomen hebben.

Bij alleenwonende huurders jonger dan 35 jaar is de mediane woonquote het hoogst: 29%. Zij worden op de voet gevolgd door alleenwonende huurders van 65 jaar of ouder (net iets minder dan 29%) en alleenwonende huurders van 35 tot 65 jaar (28%). Paren van 35 tot 65 jaar zonder kinderen in een eigen woning hebben met 15% de laagste mediane woonquote.

In de Brabantse gemeente Alphen-Chaam hadden alleenwonende huurders met 33% de hoogste relatieve woonlasten, in de Friese gemeente Harlingen met 25% de laagste.

De cijfers komen uit de Woonbase, een nieuw woononderzoek op basis van integrale gegevensbronnen. De Woonbase is ontwikkeld door het CBS in samenwerking met het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Met ingang van 2022 voorziet de Woonbase in de reguliere, jaarlijkse woonquotecijfers van het CBS.

Alle reacties:

1Ivo Timmers

Meer posts

Woningkopers opgelet: hypotheek langer vastzetten geeft lagere rente
Woningkopers zien dat er momenteel iets bijzonders aan de hand is met de hypotheekrente. Normaal gesproken krijgen zij een steeds hoger rentetarief voorgeschoteld naarmate zij hun hypotheek langer vastzetten. Maar dat is nu niet het geval. Zij zijn op dit moment goedkoper uit als zij voor een rentevaste periode van minimaal vijf jaar gaan.
Lees meer
Prijzen koophuizen omlaag in december, toch 9% duurder over heel 2024
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in december gedaald ten opzichte van november. Over heel 2024 zijn huizen wel 8,7% duurder geworden, na de prijsdaling van bijna 3% in 2013.
Lees meer
Huizen weer flink duurder, gemiddelde woning kost nu bijna half miljoen
De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen. In ruim 4 op de 10 Nederlandse gemeenten kost een gemiddelde woning in doorsnee inmiddels meer dan vijf ton. Kijken we naar de cijfers van heel Nederland, dan geldt nu een gemiddelde huizenprijs van ruim 483.000 euro, dat meldt makelaarsorganisatie NVM.
Lees meer
Eindelijk beweging in huizenmarkt: moment om toe te slaan als koper
Voor huizenkopers lijkt het moment aangebroken om toe te slaan. Er is eindelijk meer aanbod en makelaars verwachten dat dit doorzet. Er wordt meer nieuwbouw opgeleverd en de doorstroming komt op gang.
Lees meer

Met ons in gesprek?