Nieuws

Eindelijk beweging in huizenmarkt: moment om toe te slaan als koper

Voor huizenkopers lijkt het moment aangebroken om toe te slaan. Er is eindelijk meer aanbod en makelaars verwachten dat dit doorzet. Er wordt meer nieuwbouw opgeleverd en de doorstroming komt op gang.

Eindelijk beweging in huizenmarkt: moment om toe te slaan als koper

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) over het vierde kwartaal van vorig jaar. ,,Er was veel meer aanbod met vlotte verkopen en een relatief gematigde prijsstijging van 2,5 procent’’, aldus NVM Wonen-voorzitter Lana Gerssen. ,,Dat betekent meer kansen voor woningzoekenden.’’

Het goede nieuws is na een lange periode van oververhitting toch tamelijk verrassend. De NVM verklaart dit door een combinatie van factoren. Door een dalende hypotheekrente en hogere lonen is er voor veel mensen financieel meer mogelijk. Bovendien kunnen veel doorstromers hun overwaarde inzetten. Daarnaast kwamen er meer woningen te koop doordat investeerders hun huurwoningen vanwege strengere landelijke regelgeving van de hand deden. Daarvan profiteert de markt voor koopwoningen.

Ook de nieuwbouw komt eindelijk wat op gang. Bij de NVM aangesloten makelaars hebben vorig jaar 32.000 nieuwbouwwoningen te koop gezet, wat het hoogste aantal is sinds 2020. Toch is dat nog geen reden om de vlag uit te steken, want het is volgens de makelaars nog lang niet genoeg. Maar liefst 63 procent van de makelaars geeft aan dat er in hun werkgebied te weinig nieuwbouw in de pijplijn zit. Niet voor niets organiseerde minister Keijzer (Volkshuisvesting) onlangs een speciale Woontop met diverse partijen om de nieuwbouwproductie op te voeren én te versnellen.

,,Als je nu de kans hebt om in te stappen en je wilt instappen zou ik niet wachten’’, zegt Gerssen. ,,De prijzen stijgen nog steeds en we zijn nog ver van een evenwichtige markt.’’

500.000 euro

Hoewel de prijsstijging ten opzichte van het vorige kwartaal gematigd is, hebben kopers nog altijd een flinke beurs nodig. De gemiddelde prijs van door NVM-makelaars verkochte woningen kwam uit op 483.000 euro. In 144 gemeenten is de grens van 500.000 euro zelfs al overschreden. De gemiddelde verkoopprijs van nieuwbouwwoningen ligt iets lager, op 470.000 euro, en is al twee jaar lang stabiel. Dat komt volgens de NVM door de focus op betaalbare bouw en een flinke toename van kleinere, goedkopere, woningen. Nieuwbouwwoningen blijven daardoor relatief betaalbaar, maar kopers krijgen wel minder ruimte voor hetzelfde geld.

In het vierde kwartaal is er in 71 procent van de gevallen meer betaald dan de vraagprijs. Hoewel dat nog steeds flink is, vlakt het volgens de makelaarsvereniging wel af. Ook het aantal bezichtigingen per woning is aan het afnemen, evenals het gemiddeld aantal biedingen per woning.

In het algemeen lijkt het dus iets rustiger op het strijdtoneel. De NVM ziet dat er hierdoor meer kansen voor starters liggen. Vorig jaar hebben ruim 64.000 starters hun eerste koopwoning gekocht. Dat zijn er vijfduizend meer dan in 2023 en bijna tienduizend meer dan in 2022. De starters die het gelukt is een huis te kopen, hebben wel een (huishoud)inkomen van gemiddeld 81.000 euro en moesten ook nog eens gemiddeld 47.000 euro aan eigen geld inleggen.

Hoop opgegeven

Daarom plaatst de makelaarsvereniging ook een stevige disclaimer. ,,Dit zijn de succesverhalen’’, aldus Gerssen. ,,Achter de transactiecijfers zit een hele grote groep starters die niet aan bod komt en telkens weer de neus stoot, die de hoop heeft opgegeven of niet meer in staat is om een huis te kopen. Voor die groep wordt het steeds moeilijker.’’ Daarnaast zijn er forse regionale verschillen en is het voor mensen die hun heil op de huurmarkt zoeken juist lastiger geworden.

Wie nu mogelijkheden ziet op de huizenmarkt, heeft nog altijd weinig tijd om toe te slaan. ,,Met een gemiddelde verkooptijd van 27 dagen blijft het voor kopers snel beslissen’’, waarschuwt Gerssen. ,,Bovendien kiezen velen ervoor met hagel te schieten tot hun zoektocht slaagt. Je kunt je afvragen of dat de manier is om je droomwoning te bemachtigen. Voor veel starters voelt het nog altijd aan als een loterij.’’

Er is dus nog altijd werk aan de winkel (lees: de woningmarkt). ,,Er is meer nodig om alle mensen van een woning te voorzien’’, benadrukt Gerssen. ,,Hoewel de stijging positief is, is het nog lang niet genoeg. Om echt een verschil te maken, moeten de huidige nieuwbouwaantallen flink omhoog.’’

Meer posts

Huizen weer flink duurder, gemiddelde woning kost nu bijna half miljoen
De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen. In ruim 4 op de 10 Nederlandse gemeenten kost een gemiddelde woning in doorsnee inmiddels meer dan vijf ton. Kijken we naar de cijfers van heel Nederland, dan geldt nu een gemiddelde huizenprijs van ruim 483.000 euro, dat meldt makelaarsorganisatie NVM.
Lees meer
Eindelijk beweging in huizenmarkt: moment om toe te slaan als koper
Voor huizenkopers lijkt het moment aangebroken om toe te slaan. Er is eindelijk meer aanbod en makelaars verwachten dat dit doorzet. Er wordt meer nieuwbouw opgeleverd en de doorstroming komt op gang.
Lees meer
Hypotheekregels op een rijtje : wat verandert er voor jou in 2025 ?
Sinds 1 januari is het een en ander veranderd voor mensen die een huis willen kopen. Zo kunnen alleenstaanden nog (iets) meer lenen. En de studieschuld gaat tóch niet zwaarder meetellen. De nieuwe regels op een rijtje.
Lees meer
Duurdere huizen, hogere huren: dit verandert er op de woningmarkt in 2025
In 2025 stijgen de woningprijzen volgens economen stevig door, nadat de prijzen in 2024 nieuwe hoogtes bereikten. De Nederlandsche Bank rekent voor 2025 op 7,5% hogere huizenprijzen. Een gemiddelde woning zou dan ongeveer €520.000 gaan kosten.
Lees meer

Met ons in gesprek?