In het vierde kwartaal van 2023 was de doorsnee huizenprijs nog 434.000 duizend euro en waren woningen in 38 procent van de gemeenten meer dan 500.000 euro waard.
Veel gemeenten op de drempel
In totaal gaat het om 144 van de 342 Nederlandse gemeenten waarin er meer dan vijf ton moeten worden betaald voor een huis. Er staan ook veel gemeenten op de '5 ton-grens'.
Van elf gemeenten zijn de cijfers niet bekend, omdat het aantal transacties in het laatste kwartaal te laag was.
In elf andere gemeenten is de gemiddelde huizenprijs zelfs hoger dan zeven ton. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om klassieke rijke gemeenten als Laren, Blaricum, Wassenaar en Bloemendaal.
Verspreid over het land
Verder liggen de andere duurdere gemeenten redelijk verspreid over het land. Al ligt het zwaartepunt wel in het midden en westen van het land. Ook in Noord-Brabant zijn er relatief veel '5 ton plus-gemeenten'.
"Met een gemiddelde huizenprijs van ruim 483.000 euro is het de vraag of en wanneer een landelijk gemiddelde van 5 ton wordt bereikt", schrijft de belangenorganisatie van makelaars en taxateurs.
Betere doorstroming dan in 2023
"Over heel 2024 zijn bijna 145.000 woningen verkocht. Dit maakt het qua doorstroming een beter jaar dan 2023, waarin het verkoopaantal op 132.000 bleef hangen", aldus de NVM.
De dalende hypotheekrente en hogere lonen spelen volgens de NVM een rol. Daarbij kunnen veel doorstromers hun overwaarde inzetten.
Bovendien waren er volgens de NVM meer nieuwbouwwoningen beschikbaar en kwamen er meer huizen te koop door uitponding. Dit is de naam van het proces waarbij investeerders en pandjesbazen de huizen die zijn eerder verhuurden op de koopmarkt aanbieden.
In het vierde kwartaal van 2024 is bij 71 procent van de transacties meer betaald dan de vraagprijs. "Dat aandeel is hoog, maar de toename vlakt af", schrijft NVM.
Minder bezichtigingen en biedingen
Het aantal bezichtigingen en biedingen per woning is ook aan het afnemen. Maar: "Met een gemiddelde verkooptijd van 27 dagen blijft het voor kopers snel beslissen", aldus NVM Wonen-directeur Lana Goutsmits-Gerssen.
Het lijkt er, ondanks de stijgende prijzen, niet op dat starters kanslozer zijn dan in de voorgaande jaren. In 2024 hebben ruim 64.000 starters hun eerste woning gekocht via een NVM-makelaar. Dat zijn 5000 meer dan in 2023 en bijna 10.000 meer dan in 2022.
Dit komt doordat het aantal appartementen op de markt is toegenomen vorig jaar.
Nog nooit zoveel nieuwe appartementen
Dat de markt voor appartementen enigszins op stoom is gekomen, komt ook door nieuwbouw. Er zijn nog nooit zo veel nieuwe appartementen opgeleverd.
Dit komt volgens de NVM door de focus op betaalbare en binnenstedelijke nieuwbouw en doordat nieuwbouwcomplexen die voor verhuur bedoeld waren op de koopmarkt worden aangeboden, omdat investeerders afhaken.
De NVM hanteert een gewogen gemiddelde en houdt rekening met de mediaan (het midden van alle verzamelde gegevens). Dit houdt in dat sommige factoren zwaarder tellen om uitschieters te voorkomen. "De meest verantwoorde, betrouwbare en representatieve maatstaf", aldus de NVM.
Doordat hem om een gewogen gemiddelde gaat, zijn er in sommige dure gemeenten ook relatief goedkope huizen te koop. En andersom.