Nieuws

Hypotheekregels op een rijtje : wat verandert er voor jou in 2025 ?

Sinds 1 januari is het een en ander veranderd voor mensen die een huis willen kopen. Zo kunnen alleenstaanden nog (iets) meer lenen. En de studieschuld gaat tóch niet zwaarder meetellen. De nieuwe regels op een rijtje.

Hypotheekregels op een rijtje : wat verandert er voor jou in 2025 ?

Vorig jaar gingen de regels rondom hypotheken flink op de schop: duurzaamheid werd extra belangrijk en er was meer aandacht voor jongeren op de woningmarkt. In tegenstelling tot 2024 zijn er in 2025 geen heel grote wijzigingen in de hypotheekregels, zegt econoom Matthijs Korevaar, verbonden aan de Erasmus Universiteit.

Toch zijn er groepen die in 2025 iets makkelijker een huis kunnen kopen. "Alleenstaanden kunnen bijvoorbeeld net wat meer", vertelt Boudewijn de Jong, hypotheekadviseur bij De Hypotheker. Sinds vorig jaar mogen alleenstaanden een vast extra bedrag lenen bovenop de maximale hypotheek. Dat bedrag wordt verhoogd van 16.000 naar 17.000 euro.

Dat lijkt misschien geen groot verschil, maar het maakt het voor mensen die in hun eentje een hypotheek willen afsluiten toch iets makkelijker, denkt De Jong. "Alle beetjes helpen. Iemand die er steeds net niet tussenkwam op de huizenmarkt, kan er nu misschien net wél tussen komen."

Mensen met een midden- of hoog inkomen profiteren van een iets hogere hypotheekrenteaftrek. Mensen met een laag inkomen kunnen juist op iets minder aftrek rekenen. "Dat komt volgens het Nibud doordat de koopkracht van lagere inkomens relatief wat gestegen is, waardoor zij ook meer hypotheeklasten kunnen dragen", legt Korevaar uit. "Dus de positieve ontwikkelingen in de koopkracht van huishoudens vertalen zich ook in een hogere hypotheek."

Ook is er iets meer ruimte voor mensen met een wisselend inkomen. Zzp'ers en uitzendkrachten kunnen voortaan iets makkelijker een hypotheek krijgen. De perspectiefverklaring die je nodig hebt om als zelfstandige een hypotheek te bemachtigen, kun je vanaf dit jaar al na 26 weken krijgen. Dat is nu nog 52 weken. Een behoorlijk verschil dus.

Studieschuld gaat tóch niet zwaarder meetellen

Ook goed nieuws voor (oud-)studenten: hoewel eerder werd aangekondigd dat de studieschuld zwaarder zou gaan wegen bij het aanvragen van een hypotheek, heeft het kabinet hier toch van afgezien.

De maatregel kreeg veel kritiek. Het zou namelijk een te negatieve impact hebben op de leencapaciteit van mensen met een studieschuld. Een studielening wordt dit jaar dus nog op dezelfde wijze gewogen als in 2024.

Gemiddelde huizenprijs een half miljoen

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) blijven de huizenprijzen ook in 2025 oplopen. Gemiddeld is in het nieuwe jaar ruim 500.000 euro nodig voor een nieuw huis, voorspelt de centrale bank.

Toch hoeft dat niet te betekenen dat het onmogelijk is om een huis te kopen, denkt hypotheekadviseur De Jong. "Als de woningen gemiddeld een half miljoen kosten, zijn er óók woningen van twee ton, of juist van een miljoen. Ik wil het niet romantiseren, maar vaak is er toch meer mogelijk dan mensen denken."

Zo hebben sommige gemeenten startersleningen waardoor het makkelijker wordt om een huis te kopen en kunnen ouders soms meer doen om te helpen dan eerder werd gedacht. "Ga in elk geval kijken wat wél mogelijk is. Je kan natuurlijk zeggen: ik wacht nog een jaar. Maar misschien is de situatie dan nog minder aantrekkelijk."

Korevaar raadt aan om een huis te kopen wanneer dat het beste past in de eigen situatie. "Iedereen wil het liefst een huis kopen als ze relatief goedkoop zijn. Maar het punt is dat huizen pas goedkoop worden als maar heel weinig mensen ze kunnen kopen", zegt de econoom. "Met dat in het achterhoofd is het dus altijd lastig om te stellen wat een goed moment is om een huis te kopen."

Meer posts

Woningkopers opgelet: hypotheek langer vastzetten geeft lagere rente
Woningkopers zien dat er momenteel iets bijzonders aan de hand is met de hypotheekrente. Normaal gesproken krijgen zij een steeds hoger rentetarief voorgeschoteld naarmate zij hun hypotheek langer vastzetten. Maar dat is nu niet het geval. Zij zijn op dit moment goedkoper uit als zij voor een rentevaste periode van minimaal vijf jaar gaan.
Lees meer
Prijzen koophuizen omlaag in december, toch 9% duurder over heel 2024
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in december gedaald ten opzichte van november. Over heel 2024 zijn huizen wel 8,7% duurder geworden, na de prijsdaling van bijna 3% in 2013.
Lees meer
Huizen weer flink duurder, gemiddelde woning kost nu bijna half miljoen
De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen. In ruim 4 op de 10 Nederlandse gemeenten kost een gemiddelde woning in doorsnee inmiddels meer dan vijf ton. Kijken we naar de cijfers van heel Nederland, dan geldt nu een gemiddelde huizenprijs van ruim 483.000 euro, dat meldt makelaarsorganisatie NVM.
Lees meer
Eindelijk beweging in huizenmarkt: moment om toe te slaan als koper
Voor huizenkopers lijkt het moment aangebroken om toe te slaan. Er is eindelijk meer aanbod en makelaars verwachten dat dit doorzet. Er wordt meer nieuwbouw opgeleverd en de doorstroming komt op gang.
Lees meer

Met ons in gesprek?