Nieuws

Starter slaat slag met oude huurwoningen: kleine en betaalbare appartementen

Starters profiteren volop van verhuurders die van hun huurwoningen af willen. Daardoor komen er meer kleine en eenvoudige appartementen op de markt, die relatief betaalbaar zijn.

Starter slaat slag met oude huurwoningen: kleine en betaalbare appartementen

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) over het eerste kwartaal van 2025. In die periode werden door NVM-makelaars bijna 34.000 woningen verkocht.

Liefst een op vijf verkopen betreft een voormalige huurwoning. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gaat het zelfs om twee van de vijf verkopen. ,,De betaalbare voormalige huurwoningen bieden met name starters ruimte om de koopwoningenmarkt te betreden’’, zegt NVM Wonen-voorzitter Lana Gerssen.

De gemiddelde transactieprijs lag in het eerste kwartaal op 473.000 euro, dat is 1,8 procent lager dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Volgens de NVM worden de verkoopprijzen ook door de zogenaamde ‘uitpondwoningen’, huurwoningen waar verhuurders vanaf willen, gedempt. De gemiddelde prijs voor die categorie woningen ligt op 404.000 euro.

Commotie door huurwet

De invoering van de Wet Betaalbare Huur is al sinds de invoering, op 1 juli vorig jaar, voer voor commotie. De wet legt excessieve huren aan banden, maar volgens veel pandjesbazen is verhuur helemaal niet meer aantrekkelijk, zeker omdat de huurinkomsten sinds kort ook nog eens zwaarder belast worden (middels een box drie-heffing) én omdat tijdelijke huurcontracten niet langer zijn toegestaan.

Voormalig minister De Jonge (Wonen) hield ondanks de bezwaren altijd voet bij stuk. Hij wees op de voordelen als starters niet meer hoeven te concurreren met beleggers. ING liet vorige maand zien dat starters daadwerkelijk profiteren en de NVM bevestigt nu dat beeld. Niet alleen is er meer aanbod, zonder die woningen was de gemiddelde transactieprijs volgens de NVM op 482.000 euro uitgekomen.

Vooral in de Randstad zijn de gevolgen zichtbaar. In steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Delft zijn de meeste huurwoningen verkocht. In het deel van het land dat voorheen het ‘meest oververhit’ was, hebben woningzoekenden ineens wat meer te kiezen.

Makelaars verwachten dat deze ontwikkeling nog wel enige tijd doorzet. De tijdelijke huurcontracten die voor het wettelijke verbod zijn ingegaan lopen uiterlijk 1 juli 2026 af. Makelaars verwachten dat nog veel meer verhuurders vervolgens eieren voor hun geld kiezen en tot verkoop overgaan.

Situatie op huurmarkt ‘schrijnend’

De kanttekening is dat het voor huurders wel behelpen is, nu het aanbod voor hen verder is afgenomen. ,,Voor starters op de huurwoningmarkt wordt de situatie steeds schrijnender’’, benadrukt Gerssen. Verhuurplatform Pararius constateerde vorig jaar ook al dat de huurmarkt ‘volledig uit balans’ is.

De NVM hoopt daarom toch dat minister Keijzer (Volkshuisvesting) de ‘cocktail van maatregelen’ onder de loep neemt. ,,We zijn misschien wel doorgeschoten in regels om beleggers van de markt te weren’’, zegt Gerssen. ,,De starter plukt daar de vruchten van, maar het probleem wordt verschoven. Bij een ruime woningmarkt was het misschien wel gewenst, maar door de krappe woningmarkt komen huurders nu in de problemen.’’

Het verbod op tijdelijke huurcontracten staat in politiek Den Haag inmiddels op de tocht. Er zijn zowel bij minister Keijzer als in de Tweede Kamer twijfels over de wenselijkheid van het verbod.

Nieuwbouw

De NVM benadrukt nog maar eens dat het vooral belangrijk is dat de nieuwbouw verder op stoom komt. In het eerste kwartaal van dit jaar werden 6740 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is ongeveer vergelijkbaar met dezelfde periode een jaar eerder, maar de groei vlakt af.

Over de langere termijn leven er zorgen, omdat het aantal bouwvergunningen nog steeds teleurstelt. ,,We moeten zorgen dat nieuwbouw weer beter haalbaar én betaalbaar wordt’’, zegt Gerssen. ,,En daar is slimmer, eenvoudiger en sneller ontwikkelen voor nodig.’’

Meer posts

Kopers nemen risico door meer te bieden dan woning waard is: 'Geen huis, alsnog tienduizenden euro’s lichter'
Zeker een kwart van de kopers heeft in het eerste kwartaal van 2025 meer betaald voor hun woning dan het huis daadwerkelijk waard is. Als een woning lager wordt getaxeerd dan de koopsom, moeten de kopers vaak nog extra eigen geld inleggen. Dat brengt grote risico’s met zich mee. „In het ergste geval eindig je zonder woning én betaal je een enorme boete.”
Lees meer
Huurhuizen in vrije sector verdwijnen ook in middensegment snel van de markt
Huurders konden in het afgelopen kwartaal weer uit minder huizen kiezen. Het aantal beschikbare woningen in de vrije huursector daalde met ruim 35 procent, meldt verhuurplatform Pararius. Door de krapte nam de gemiddelde huurprijs per vierkante meter harder toe dan de inflatie. In het laatste kwartaal van 2024 zag Pararius het aantal huurhuizen ook al krimpen, toen met 40 procent. Het verschil tussen vraag en aanbod is het zichtbaarst in het goedkoopste segment. Daar liggen de huren tussen de 1.185 en 1.500 euro per maand.
Lees meer
Huizenprijzen dalen stevig: bekijk hier de waardes in jouw regio
De prijs van een gemiddelde koopwoning is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,8% gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. Dat komt vooral doordat de stroom van ex-huurwoningen het gemiddelde omlaag drukt. In de vier grote steden waren twee van de vijf verkochte woningen eerder huurwoningen.
Lees meer
Starter slaat slag met oude huurwoningen: kleine en betaalbare appartementen
Starters profiteren volop van verhuurders die van hun huurwoningen af willen. Daardoor komen er meer kleine en eenvoudige appartementen op de markt, die relatief betaalbaar zijn.
Lees meer

Met ons in gesprek?