Nieuws

Huren stijgen minder hard, maar huisbaas slaat toe bij bewonerswisseling

De woninghuren in Nederland zijn afgelopen juli gemiddeld 2% omhoog gegaan ten opzichte van een jaar geleden, meldt het CBS vrijdag. Vorig jaar was de stijging nog 3%. Bij een bewonerswisseling grijpen verhuurders wel hun kans om de huren sterk te verhogen.

Huren stijgen minder hard, maar huisbaas slaat toe bij bewonerswisseling

Dat de gemiddelde huurstijging dit jaar lager uitvalt, komt vooral doordat woningcorporaties hun sociale huurders nauwelijks meer lieten betalen. Sociale huurders betalen bij woningcorporaties dit jaar gemiddeld maar 0,1% meer huur. Dat was vorig jaar 2,6%. Dit terwijl sociale huurders die van particuliere eigenaren huren, gemiddeld 3,7% meer betalen dan vorig jaar.

In de vrije sector is de gemiddelde huurgroei 4,5%. Nederland telt ongeveer 2,6 miljoen sociale huurwoningen en 600.000 vrije huurwoningen.

Bewonerswisseling

De huurstijging van zowel sociale als vrijesectorwoningen is door het kabinet aan banden gelegd. Als een huurwoning van bewoner wisselt, heeft een eigenaar meer vrijheid om de huur flink te verhogen. Dan hebben zij ook kans om voor zichzelf die overheidsmaatregel te compenseren. Gemiddeld stegen de huren bij een bewonerswisseling met 10,9%. Sinds 2014 zijn de huren bij bewonerswisselingen niet zo hard gestegen als in 2023, constateert het CBS.

Van de vier grote steden stegen in 2023 de huren in Amsterdam met 2,8% het sterkst. In Utrecht stegen van de vier grote steden de huren met 2,4% het minst. Bewonerswisselingen hadden in Utrecht ook het minste effect op de huurontwikkeling (0,6%).

Op provinciaal niveau stegen de huren in Friesland gemiddeld het hardst, inclusief bewonerswisseling stegen de huren hier met 2,4%. De huren stegen het minst in Flevoland, 1,2%. De stijging wordt in deze provincie voor de helft (0,6%) veroorzaakt door bewonerswisselingen

Meer posts

Koopstarter had in 2024 een goed jaar door leeglopende verhuurmarkt
Starters hebben vorig jaar vaak hun slag kunnen slaan op de woningmarkt. Vooral in het laatste kwartaal kwamen zij aan hun trekken, blijkt uit cijfers van het Kadaster. Dat had te maken met veranderingen op de verhuurmarkt.
Lees meer
Woningkopers opgelet: hypotheek langer vastzetten geeft lagere rente
Woningkopers zien dat er momenteel iets bijzonders aan de hand is met de hypotheekrente. Normaal gesproken krijgen zij een steeds hoger rentetarief voorgeschoteld naarmate zij hun hypotheek langer vastzetten. Maar dat is nu niet het geval. Zij zijn op dit moment goedkoper uit als zij voor een rentevaste periode van minimaal vijf jaar gaan.
Lees meer
Prijzen koophuizen omlaag in december, toch 9% duurder over heel 2024
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in december gedaald ten opzichte van november. Over heel 2024 zijn huizen wel 8,7% duurder geworden, na de prijsdaling van bijna 3% in 2013.
Lees meer
Huizen weer flink duurder, gemiddelde woning kost nu bijna half miljoen
De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen. In ruim 4 op de 10 Nederlandse gemeenten kost een gemiddelde woning in doorsnee inmiddels meer dan vijf ton. Kijken we naar de cijfers van heel Nederland, dan geldt nu een gemiddelde huizenprijs van ruim 483.000 euro, dat meldt makelaarsorganisatie NVM.
Lees meer

Met ons in gesprek?