Nieuws

’Angst voor recessie merkbaar op woningmarkt’

AMSTERDAM (ANP) - De angst voor een economische recessie laat zijn sporen na op de woningmarkt. Adviesketen De Hypotheekshop merkt dat geldverstrekkers vaart maken met het verhogen van de rente. Vooral op leningen met een korte looptijd lijkt er sprake van ’lichte paniek’ gezien de verhogingen met wel 0,4 tot 0,7 procentpunt per keer.

’Angst voor recessie merkbaar op woningmarkt’

De adviseur wijst naar een reeks ontwikkelingen die de rentestijgingen veroorzaken. Dan gaat het onder andere om de aankondiging van nieuwe renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Federal Reserve, in combinatie met de daling van het Britse pond en de waarschijnlijke sabotage van de Nord Stream-pijpleiding. Doordat de rentes op de kapitaalmarkt stijgen, gaan ook de hypotheekrentes omhoog.

Zeker vijftien aanbieders zouden hun rente deze week meermaals hebben verhoogd. Ook de termijn waarop de renteverhogingen worden doorgevoerd liggen hoger dan gebruikelijk. In sommige gevallen gaat de renteverhoging de dag na de aankondiging al in.

Voorbode recessie

Verder merkt De Hypotheekshop dat rentes op leningen met een looptijd van vijf of tien jaar de laatste weken harder stijgen dan de rentes op hypotheken met een looptijd van twintig tot dertig jaar. Daardoor worden de verschillen tussen rentes met een lange en korte looptijd steeds kleiner. Volgens een deel van de economen is dit een voorbode van een recessie. Kredietverstrekkers voorzien juist voor de kortere termijn een groter risico en vragen daarom een hogere rente.

De gemiddelde rente staat momenteel op 4,28% en zal eind deze week mogelijk op 4,4% uitkomen. Een jaar geleden ging het met een gemiddelde rente van 1,42% nog om de laagste rentestand ooit.

Meer posts

Eigenaren van appartementen lopen belastingvoordeel mis: ’Scheelt honderden euro’s per jaar’
Veel eigenaren van appartementen lopen jaarlijks honderden euro’s belastingvoordeel mis. Zij kunnen de betaalde rente van een lening van hun Vereniging van Eigenaren (VvE) vaak aftrekken bij hun belastingaangifte, maar de gemiddelde appartementbewoner is daar niet van op de hoogte.
Lees meer
Gemiddeld huishouden is bijna 1000 euro kwijt aan gemeentelasten, angst voor forse stijging in 2026
Een meevaller voor huiseigenaren: de gemeentelijke lasten gaan minder hard omhoog dan verwacht. Na een stijging van bijna 6 procent dit jaar komt er in 2025 ‘slechts’ 4,8 procent bij, oftewel bijna vijf tientjes, blijkt uit een steekproef die Vereniging Eigen Huis vrijdag naar buiten brengt.
Lees meer
Rabobank voorziet opnieuw flinke stijging huizenprijs, vooral Flevoland populair
Dit jaar stijgen huizenprijzen weer hard en Rabobank voorziet voor 2025 weer een prijsstijging van 9,2 procent. De bank verwacht dat huizenkopers uitwijken naar Flevoland en de randen van het land en dat prijzen daar dus het hardst zullen stijgen. In oktober stegen de prijzen volgens Rabobank met 11,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Een forse stijging, maar volgens de bank zwakt de toename sinds juli wel iets af. Over heel 2024 verwachten de Rabo-economen een stijging van ongeveer 8,8 procent.
Lees meer
Hypotheken door het dak: huiskoper wil gemiddeld ruim €500.000 lenen
Het aantal hypotheekaanvragen is in november flink gestegen, evenals het bedrag waarvoor een lening voor de aankoop van een woning werd aangevraagd. Het gemiddelde hypotheekbedrag bereikte zelfs een record. „De hypotheekmarkt dendert door”, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN).
Lees meer

Met ons in gesprek?