Nieuws

Huizenprijs stijgt in 2025 hard door, verwacht ABN Amro

ABN Amro heeft weer zijn verwachtingen voor de huizenprijzen naar boven bijgesteld. Dit jaar stijgen de huizenprijzen volgens de bank gemiddeld met 8,5% en komend jaar komt daar nog eens 7% bovenop.

Huizenprijs stijgt in 2025 hard door, verwacht ABN Amro

Eerder gingen economen van de bank uit van een stijging van 7,5% dit jaar en een aangroei van 5% in 2025. De bank komt met de aanpassing omdat de huizenprijzen dit jaar boven verwachting zijn gestegen door het toegenomen vertrouwen van huizenkopers- en zoekers.

„De aanhoudende loonstijgingen en de dalende hypotheekrente stuwen de prijzen omhoog. Ook kunnen kopers meer lenen, doordat de leennormen voor het sluiten van een hypotheek zijn verruimd. De concurrentie op de woningmarkt neemt hierdoor toe en er wordt weer vaker overboden”, laat woningmarkteconoom Philip Bokeloh van ABN Amro dinsdag weten in de nieuwste Woningmarktmonitor.

Volgens de bank komen naast jonge huizenkopers en starters ook doorstromers weer voorzichtig in beweging. Hierdoor neemt het aantal transacties toe. ABN Amro rekent daarom voor dit jaar op een stijging van de verkoopaantallen met 12%, waar eerder nog van 10% werd uitgegaan.

Appartementen

Het aantal aankopen wordt ook aangejaagd doordat beleggers hun huurpanden verkopen, stelt Bokeloh. „Hierdoor komen vooral goedkopere woningen met een laag energielabel - doorgaans appartementen - vrij. We zien vooral in de grote steden dat het aandeel appartementen in woningtransacties toeneemt. Hiervan kunnen vooral starters profiteren, mits zij bereid zijn deze vaak oudere woningen op te knappen en te verduurzamen.”

ABN Amro constateert dat de prijzen van bestaande woningen sneller stijgen dan die van nieuwbouwwoningen. „In combinatie met de lagere hypotheekrente worden nieuwbouwwoningen weer aantrekkelijker. Dit heeft als gevolg dat meer gezinnen naar een nieuwbouwwoning doorstromen en hun bestaande woningen vrijkomen.”

Voor 2025 voorziet de bank minder beweging van oud naar nieuw, „doordat de doorstroming naar nieuwbouw in de loop van volgend jaar waarschijnlijk zal stagneren bij gebrek aan nieuw opgeleverde woningen.”

Meer posts

Stijging fors minder dan toename huizenprijzen NHG-grens in 2025 beperkt omhoog, huizenkopers goedkoper uit
De grens voor een hypotheek met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat vanaf 1 januari omhoog naar van €435.000 naar €450.000. Dat is fors minder dan de verwachte huizenprijsstijging. Wel gaan kopers minder betalen voor de garantie.
Lees meer
Huurmarkt ‘volledig uit balans’: aantal woningen in vrije sector daalt fors
De huurmarkt is volledig uit balans, zo constateert verhuurplatform Pararius. Het aantal beschikbare woningen in de vrije sector is met meer dan een derde gedaald en de vierkantemeterprijs loopt fors op. Maar pakt het echt allemaal zo negatief uit?
Lees meer
Makelaars zien aanbod huurwoningen drastisch dalen: ’Nu hoor je Kamerleden en Woonbond niet’
Makelaars hebben in het afgelopen kwartaal bijna 18,9% minder huurwoningen verhuurd dan een jaar geleden. Dat komt mede doordat verhuurders hun panden te koop zetten vanwege de recente belastingverhogen en de middenhuurwet. De makelaars zien ’een tsunami aan uitpondingen’.
Lees meer
Huizenprijs stijgt in 2025 hard door, verwacht ABN Amro
ABN Amro heeft weer zijn verwachtingen voor de huizenprijzen naar boven bijgesteld. Dit jaar stijgen de huizenprijzen volgens de bank gemiddeld met 8,5% en komend jaar komt daar nog eens 7% bovenop.
Lees meer

Met ons in gesprek?