Nieuws

Prijzen koopwoningen stijgen het hardst in provincie en de stad Utrecht

In het derde kwartaal van 2024 was de prijsstijging van bestaande koopwoningen opnieuw het grootst in de provincie Utrecht. Daarnaast had de stad Utrecht van de vier grootste steden de grootste prijsstijging. Dat blijkt uit de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen koopwoningen stijgen het hardst in provincie en de stad Utrecht

In Utrecht blijven de prijzen het hardst omhoog gaan van alle provincies. Huizen waren er in het derde kwartaal 14,4% duurder dan een jaar geleden. In Zeeland was de prijsstijging met 6,9% het kleinst.

Gemiddeld waren koopwoningen in Nederland in het derde kwartaal 11,1% duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS dinsdag. Vergeleken met het vorige kwartaal was er een groei van 3,7%.

De stad Utrecht was de grootste stijger bij de vier grote steden. Koopwoningen waren er afgelopen kwartaal 18,4% duurder dan een jaar geleden. Amsterdam bleef daarbij achter met een prijsgroei van 10,1%, terwijl in Rotterdam de prijzen 8,9% hoger lagen.

In het derde kwartaal wisselden 54.147 woningen van eigenaar. Dat is 15,3% meer dan een jaar eerder.

Net als in de twee voorgaande kwartalen was in het derde kwartaal de stijging van het aantal woningtransacties veruit het grootst bij appartementen (26,6%). Bij tussenwoningen was de stijging met 7,3% het kleinst. Wat de prijzen betreft is het beeld anders. De prijsstijging was, met 12,8%, het grootst bij de tussenwoningen en met 8,1% het kleinst bij de vrijstaande woningen.

Twee weken geleden kwam makelaarsorganisatie NVM ook met cijfers over het derde kwartaal op basis van actuele transacties van eigen leden. De makelaars signaleerden een prijsstijging van 12,3%. Het CBS baseert zich op gegevens van het Kadaster die zo’n drie maanden achterlopen op de cijfers van de makelaars. Bovendien telt het CBS alle verkopen en hanteert het een andere rekenmethode.

Meer posts

Prijzen voor bouwgrond nieuwbouw flink gestegen
De prijzen van bouwgrond voor nieuwbouwwoningen zijn in het vierde kwartaal van vorig jaar flink gestegen. De bouwgrond is vooral duurder geworden in Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland en Gelderland.
Lees meer
Koophuizen nog duurder geworden, wel kleinere prijsstijging
De prijzen van bestaande koophuizen op de krappe woningmarkt zijn vorige maand opnieuw gestegen, maar wel iets minder hard dan in de maanden daarvoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster kostte een huis in februari gemiddeld 10,6 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.
Lees meer
Starters en senioren Singles slaan hun slag op de woningmarkt, huizenkoper steeds vaker alleenstaand
Alleenstaanden slaan hun slag op de woningmarkt. Het aantal alleenstaanden dat een huis koopt is nog nooit zo groot geweest. Door ruimere leennormen, veel aanbod van kleine huizen en dalende hypotheekrentes staan singles er relatief goed voor.
Lees meer
Wereldwijde onrust leidt tot grootste stijging van hypotheekrente in 2,5 jaar
Banken en andere geldverstrekkers hebben hun hypotheekrentes vorige week flink opgeschroefd. Het is een reactie op de geopolitieke onzekerheid die de afgelopen weken is ontstaan. Van Bruggen Adviesgroep spreekt van de grootste stijging in 2,5 jaar.
Lees meer

Met ons in gesprek?