Nieuws

Prijzen koopwoningen stijgen het hardst in provincie en de stad Utrecht

In het derde kwartaal van 2024 was de prijsstijging van bestaande koopwoningen opnieuw het grootst in de provincie Utrecht. Daarnaast had de stad Utrecht van de vier grootste steden de grootste prijsstijging. Dat blijkt uit de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen koopwoningen stijgen het hardst in provincie en de stad Utrecht

In Utrecht blijven de prijzen het hardst omhoog gaan van alle provincies. Huizen waren er in het derde kwartaal 14,4% duurder dan een jaar geleden. In Zeeland was de prijsstijging met 6,9% het kleinst.

Gemiddeld waren koopwoningen in Nederland in het derde kwartaal 11,1% duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS dinsdag. Vergeleken met het vorige kwartaal was er een groei van 3,7%.

De stad Utrecht was de grootste stijger bij de vier grote steden. Koopwoningen waren er afgelopen kwartaal 18,4% duurder dan een jaar geleden. Amsterdam bleef daarbij achter met een prijsgroei van 10,1%, terwijl in Rotterdam de prijzen 8,9% hoger lagen.

In het derde kwartaal wisselden 54.147 woningen van eigenaar. Dat is 15,3% meer dan een jaar eerder.

Net als in de twee voorgaande kwartalen was in het derde kwartaal de stijging van het aantal woningtransacties veruit het grootst bij appartementen (26,6%). Bij tussenwoningen was de stijging met 7,3% het kleinst. Wat de prijzen betreft is het beeld anders. De prijsstijging was, met 12,8%, het grootst bij de tussenwoningen en met 8,1% het kleinst bij de vrijstaande woningen.

Twee weken geleden kwam makelaarsorganisatie NVM ook met cijfers over het derde kwartaal op basis van actuele transacties van eigen leden. De makelaars signaleerden een prijsstijging van 12,3%. Het CBS baseert zich op gegevens van het Kadaster die zo’n drie maanden achterlopen op de cijfers van de makelaars. Bovendien telt het CBS alle verkopen en hanteert het een andere rekenmethode.

Meer posts

Makkelijker voor uitzendkracht om hypotheek te krijgen
Voor uitzendkrachten wordt het makkelijker om een hypotheek aan te vragen. Voorheen moesten uitzendkrachten gedurende 52 weken bij hetzelfde uitzendbureau werken om hiervoor in aanmerking te komen. Vanaf 1 januari 2025 wordt deze periode verkort naar 26 weken. Wel moeten ze in de laatste veertien maanden, twaalf maanden gewerkt hebben.
Lees meer
Huizenkoper kan in 2025 meer lenen, maar alleen als loon stijgt
Huishoudens kunnen volgend jaar minder lenen voor een woning. Krijgt de koper de verwachte loonsverhoging van 4,3 procent, dan kunnen ze wel een hoger bedrag lenen voor de aankoop van een woning dan dit jaar mogelijk was. Dat staat in een rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Lees meer
Recordaantal hypotheken voor woning, gemiddelde prijs stijgt boven half miljoen
Vorige maand werden 31.758 hypotheekaanvragen voor een woning gedaan. Daarmee is het eerdere maandrecord van maart 2020 gebroken. De prijs van een gemiddelde koopwoning steeg voor het eerst boven een half miljoen uit.
Lees meer
'Bijna drie woningen vrij in verhuisketen' Vrijstaande huizen zorgen voor meeste doorstroming op de woningmarkt
Voor elke vrijstaand huis dat gebouwd wordt, komen bijna drie andere woningen vrij voor nieuwe bewoners. Vrijstaande woningen leveren daarmee meer vrije woningen op dan andere type woningen, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Lees meer

Met ons in gesprek?