Nieuws

Prijs koopwoning voor eerst in tien jaar gedaald: dit kost een gemiddeld huis in jouw gemeente

De gemiddelde prijs van een koopwoning is voor het eerst in tien jaar gedaald. Gemiddeld werd er in 2023 ruim 416.000 euro voor een koophuis afgerekend. In 2022 was dat nog 429.000 euro. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Wie een huis wil kopen in de goedkoopste gemeente, moet in Pekela zijn. Voor ruim acht ton meer woon je in de duurste gemeente. In het algemeen is de gemiddelde transactieprijs voor een koopwoning voor het eerst in tien jaar gedaald. In 2023 was deze ruim 12.000 minder dan in 2022, de eerste daling sinds 2013.

Prijs koopwoning voor eerst in tien jaar gedaald: dit kost een gemiddeld huis in jouw gemeente

Dat betekent dat een koopwoning gemiddeld 3 procent goedkoper is geworden. Het hoogste prijsniveau in de afgelopen tien jaar werd bereikt in augustus 2022, zo blijkt uit eerdere cijfers van het CBS. Daarna werd de daling ingezet als gevolg van de stijgende hypotheekrente en zorgen over de economie.

Schommelingen

In 2022 was er in nagenoeg alle gemeenten een hogere verkoopprijs dan het jaar daarvoor. In 2023 zijn er meer verschillen: zo was de gemiddelde transactieprijs in bijvoorbeeld Zoeterwoude ruim 24 procent hoger, en in Schiermonnikoog was het juist 32 procent lager. Dat heeft er mee te maken dat er in allebei de gemeenten relatief weinig huizen worden verkocht, waardoor de gemiddelde transactieprijzen flink kunnen schommelen.

In het chique Bloemendaal was de gemiddelde transactieprijs afgelopen jaar bijna 1,1 miljoen euro. Ook in het Noord-Hollandse Blaricum en Laren kwam het gemiddelde uit boven de 1 miljoen euro. Het was vorig jaar voor het eerst dat er in een gemeente gemiddeld meer dan 1 miljoen euro werd betaald voor een huis. Acht van de tien gemeenten met de hoogste gemiddelde koopsom lagen in de provincie Noord-Holland.

In het Groningse Pekela lag dat bedrag een stuk lager: daar betaalde je gemiddeld 215.800 euro voor een koopwoning. Maar ook in Heerlen en Kerkrade (Limburg) hoefde je minder diep in de buidel te tasten als je op zoek was naar een huis. Het gemiddelde lag daar ook onder de 250.000 euro. Van de tien gemeenten waar je gemiddeld het minste betaalt voor een koopwoning zijn er vier in Limburg en vijf in de provincie Groningen.

Er wordt niet gecorrigeerd voor het soort of de kwaliteit van de woning, waardoor de gemiddelde transactieprijs in gemeenten met veel villa’s, zoals in Bloemendaal, hoger ligt dan gemeenten met veel verkochte appartementen. Opvallend is dat vorig jaar dezelfde gemeenten uit de bus kwamen als duurste en goedkoopste. Bloemendaal, waar ook Aerdenhout onder valt, voerde ook toen de lijst aan, en Pekela sloot hem af.

Wel is het verschil tussen de duurste en goedkoopste gemeente kleiner geworden: dat was dit jaar 873.000 euro, een jaar eerder was dit nog 888.000 euro.

Meer posts

Makkelijker voor uitzendkracht om hypotheek te krijgen
Voor uitzendkrachten wordt het makkelijker om een hypotheek aan te vragen. Voorheen moesten uitzendkrachten gedurende 52 weken bij hetzelfde uitzendbureau werken om hiervoor in aanmerking te komen. Vanaf 1 januari 2025 wordt deze periode verkort naar 26 weken. Wel moeten ze in de laatste veertien maanden, twaalf maanden gewerkt hebben.
Lees meer
Huizenkoper kan in 2025 meer lenen, maar alleen als loon stijgt
Huishoudens kunnen volgend jaar minder lenen voor een woning. Krijgt de koper de verwachte loonsverhoging van 4,3 procent, dan kunnen ze wel een hoger bedrag lenen voor de aankoop van een woning dan dit jaar mogelijk was. Dat staat in een rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Lees meer
Recordaantal hypotheken voor woning, gemiddelde prijs stijgt boven half miljoen
Vorige maand werden 31.758 hypotheekaanvragen voor een woning gedaan. Daarmee is het eerdere maandrecord van maart 2020 gebroken. De prijs van een gemiddelde koopwoning steeg voor het eerst boven een half miljoen uit.
Lees meer
'Bijna drie woningen vrij in verhuisketen' Vrijstaande huizen zorgen voor meeste doorstroming op de woningmarkt
Voor elke vrijstaand huis dat gebouwd wordt, komen bijna drie andere woningen vrij voor nieuwe bewoners. Vrijstaande woningen leveren daarmee meer vrije woningen op dan andere type woningen, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Lees meer

Met ons in gesprek?