Nieuws

Omwonenden moeten minder klagen over nieuwbouw in hun buurt

Omwonenden die klagen over nieuwbouw in hun buurt, moeten daarover minder klagen. Dat stelt Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter Wonen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Volgens haar helpen verergeren klagende burgers de woningcrisis alleen maar.

Omwonenden moeten minder klagen over nieuwbouw in hun buurt

„Elk initiatief lijkt de nek te worden omgedraaid met bezwaren. Er zijn altijd goede redenen te bedenken waarom je tegen nieuwe woningen in je buurt bent. Maar ik vraag burgers rekening te houden met het algemeen belang. Dan kunnen we deze crisis sneller overwinnen”, zegt ze tijdens het bekendmaken van de ontwikkelingen op de huizenmarkt in het derde kwartaal.

Regelgeving

Makelaars zien volgens haar veel schrijnende gevallen onder kopers, zoals jongeren die noodgedwongen bij hun ouders blijven wonen en getrouwde mensen die niet kunnen scheiden en daarom bij hun partner blijven. Ongeveer 400.000 huishoudens zoeken een woning, maar per jaar komen er veel minder woningen bij dan dat. „Het probleem zit niet in de bouw, want met prefab kan je in vier maanden een woning neerzetten. Regelgeving is het probleem.

Uit eerder onderzoek van het Nederlands Dagblad en Binnenlands bestuur bleek ook dat klagende burgers de nieuwbouw van woningen behoorlijk traineren. Eén op de drie nieuwbouwprojecten loopt hierdoor vertraging op, soms wel twee jaar.

Gemeenten

Vier op de vijf gemeenten krijgen met bezwaarmakende burgers te maken. In driekwart van de gevallen verzetten ze zich tegen nieuwbouw vanwege ’aantasting van het uitzicht’.

Meer posts

Stijging fors minder dan toename huizenprijzen NHG-grens in 2025 beperkt omhoog, huizenkopers goedkoper uit
De grens voor een hypotheek met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat vanaf 1 januari omhoog naar van €435.000 naar €450.000. Dat is fors minder dan de verwachte huizenprijsstijging. Wel gaan kopers minder betalen voor de garantie.
Lees meer
Huurmarkt ‘volledig uit balans’: aantal woningen in vrije sector daalt fors
De huurmarkt is volledig uit balans, zo constateert verhuurplatform Pararius. Het aantal beschikbare woningen in de vrije sector is met meer dan een derde gedaald en de vierkantemeterprijs loopt fors op. Maar pakt het echt allemaal zo negatief uit?
Lees meer
Makelaars zien aanbod huurwoningen drastisch dalen: ’Nu hoor je Kamerleden en Woonbond niet’
Makelaars hebben in het afgelopen kwartaal bijna 18,9% minder huurwoningen verhuurd dan een jaar geleden. Dat komt mede doordat verhuurders hun panden te koop zetten vanwege de recente belastingverhogen en de middenhuurwet. De makelaars zien ’een tsunami aan uitpondingen’.
Lees meer
Huizenprijs stijgt in 2025 hard door, verwacht ABN Amro
ABN Amro heeft weer zijn verwachtingen voor de huizenprijzen naar boven bijgesteld. Dit jaar stijgen de huizenprijzen volgens de bank gemiddeld met 8,5% en komend jaar komt daar nog eens 7% bovenop.
Lees meer

Met ons in gesprek?