Nieuws

Koophuis gemiddeld 5 keer zo duur als in 1993

De prijs van een koophuis is momenteel vijf maal zo hoog als in 1993. Betaalde je dertig jaar terug nog gemiddeld ongeveer 80.000 euro voor een woning, inmiddels is dat 434.000 euro.

Koophuis gemiddeld 5 keer zo duur als in 1993

In het kort

  • Prijs koophuis is vijf keer hoger dan in 1993, gemiddeld 434.000 euro
  • Prijzen in Noord-Holland en Amsterdam stegen het meest
  • Stijging komt onder meer door migratie, fiscale voordelen en beperkt aanbod

Vooral in Noord-Holland schoten de prijzen omhoog, blijkt uit cijfers van dataverzamelaar Calcasa. Gemiddeld werd een huis daar de afgelopen drie decennia zes keer zo duur. Daarbij was Amsterdam een uitschieter. De prijzen in de hoofdstad zijn sinds begin jaren negentig zelfs zeven keer over de kop gegaan.

De stijging was relatief het kleinst in Limburg. Maar zelfs in de gemeente met de kleinste stijging, Simpelveld, zijn huizen nu vier keer zo duur als dertig jaar terug.

Volgens Calcasa zijn er diverse oorzaken voor die extreme stijging. Zo steeg de vraag naar huizen sterk, onder meer doordat er nu meer alleenstaanden zijn. Ook migratie speelde een rol. Verder steeg de koopkracht van veel huishoudens en stimuleerde de overheid het huizenbezit met fiscale regelingen zoals de hypotheekrenteaftrek.

Gebrek aan nieuwbouw stuwt prijzen op

Daarnaast hebben projectontwikkelaars de laatste jaren weinig huizen kunnen bouwen door de stikstofproblematiek. Ook is er weinig bouwgrond beschikbaar. Daardoor is het aanbod van koophuizen klein, terwijl de vraag groot is. Dit drijft de prijzen op.

Dat was de voorbije jaren goed te merken. Woningprijzen stegen in één jaar soms meer dan 20 procent. Sowieso werden huizen sinds 1993 vrijwel continu duurder.

Alleen in de periode tussen 2008 en 2013 en in het afgelopen jaar daalden de prijzen. In de eerste periode kwam dat door de kredietcrisis, terwijl experts de daling van afgelopen jaar vooral zien als een afkoeling van een oververhitte markt. Die afkoelingsperiode lijkt overigens alweer voorbij, want de voorbije twee maanden was een prijsstijging te zien.

Meer posts

Prijzen voor bouwgrond nieuwbouw flink gestegen
De prijzen van bouwgrond voor nieuwbouwwoningen zijn in het vierde kwartaal van vorig jaar flink gestegen. De bouwgrond is vooral duurder geworden in Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland en Gelderland.
Lees meer
Koophuizen nog duurder geworden, wel kleinere prijsstijging
De prijzen van bestaande koophuizen op de krappe woningmarkt zijn vorige maand opnieuw gestegen, maar wel iets minder hard dan in de maanden daarvoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster kostte een huis in februari gemiddeld 10,6 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.
Lees meer
Starters en senioren Singles slaan hun slag op de woningmarkt, huizenkoper steeds vaker alleenstaand
Alleenstaanden slaan hun slag op de woningmarkt. Het aantal alleenstaanden dat een huis koopt is nog nooit zo groot geweest. Door ruimere leennormen, veel aanbod van kleine huizen en dalende hypotheekrentes staan singles er relatief goed voor.
Lees meer
Wereldwijde onrust leidt tot grootste stijging van hypotheekrente in 2,5 jaar
Banken en andere geldverstrekkers hebben hun hypotheekrentes vorige week flink opgeschroefd. Het is een reactie op de geopolitieke onzekerheid die de afgelopen weken is ontstaan. Van Bruggen Adviesgroep spreekt van de grootste stijging in 2,5 jaar.
Lees meer

Met ons in gesprek?