Nieuws

ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022

Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.

ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022

„Dit geldt vooral voor de provincies buiten de Randstad. In de afgelopen vijf jaar zijn de huizenprijzen namelijk harder gestegen buiten de Randstad dan daarbinnen”, aldus het onderzoek.

Volgens de bank is die snellere prijsgroei te verklaren door de betere betaalbaarheid buiten de Randstad, maar ook door de gegroeide acceptatie van thuiswerken sinds de coronacrisis uitbrak. Een woning die wat verder van de werkplek ligt, komt daardoor alsnog in beeld bij woningzoekers. Bovendien zijn de woningen er beter betaalbaar voor starters.

Randstad nog niet op top

In de provincie Groningen waren de huizenprijzen volgens ING in het eerste kwartaal van 2024 al ongeveer 0,7% duurder dan tijdens de prijspiek twee jaar geleden. Ook voor de provincies Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant geldt dat de huizenprijzen recentelijk al boven hun piek zijn uitgekomen, blijkt uit de analyse van de bank op basis van kadastergegevens.

De provincies waar de huizenprijspiek nog niet bereikt is, liggen vooral in de Randstad. In zowel Noord-Holland, Zuid-Holland als Utrecht is de eerdere huizenprijsdaling nog niet goedgemaakt. De prijsverschillen vergeleken met de piek bedragen respectievelijk -2,8%, -0,1% en -1,5%. Buiten de Randstad constateert ING dat enkel de huizenprijzen in Friesland en Gelderland nog niet op het eerdere piekniveau van 2022 zitten.

Deze trendbreuk is volgens ING in 2019 begonnen. „Sinds dat jaar overstijgt de huizenprijsontwikkeling buiten de Randstad die van erbinnen, het zogenoemde waterbedeffect.” Deze ontwikkeling volgt op de periode van sterke huizenprijzenstijgingen vanaf 2013, waarin juist de huizenprijsstijging in de Randstad groter was dan daarbuiten.

Meer posts

Makkelijker voor uitzendkracht om hypotheek te krijgen
Voor uitzendkrachten wordt het makkelijker om een hypotheek aan te vragen. Voorheen moesten uitzendkrachten gedurende 52 weken bij hetzelfde uitzendbureau werken om hiervoor in aanmerking te komen. Vanaf 1 januari 2025 wordt deze periode verkort naar 26 weken. Wel moeten ze in de laatste veertien maanden, twaalf maanden gewerkt hebben.
Lees meer
Huizenkoper kan in 2025 meer lenen, maar alleen als loon stijgt
Huishoudens kunnen volgend jaar minder lenen voor een woning. Krijgt de koper de verwachte loonsverhoging van 4,3 procent, dan kunnen ze wel een hoger bedrag lenen voor de aankoop van een woning dan dit jaar mogelijk was. Dat staat in een rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Lees meer
Recordaantal hypotheken voor woning, gemiddelde prijs stijgt boven half miljoen
Vorige maand werden 31.758 hypotheekaanvragen voor een woning gedaan. Daarmee is het eerdere maandrecord van maart 2020 gebroken. De prijs van een gemiddelde koopwoning steeg voor het eerst boven een half miljoen uit.
Lees meer
'Bijna drie woningen vrij in verhuisketen' Vrijstaande huizen zorgen voor meeste doorstroming op de woningmarkt
Voor elke vrijstaand huis dat gebouwd wordt, komen bijna drie andere woningen vrij voor nieuwe bewoners. Vrijstaande woningen leveren daarmee meer vrije woningen op dan andere type woningen, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Lees meer

Met ons in gesprek?