Nieuws

’Hypotheekrente zal stijgen, maar met kleine stappen’

De marktrentes zijn aan het oplopen en daarmee neemt de kans dat de hypotheekrentes gaan stijgen ook toe. Als dit gebeurt dat gaat dat wel met hele kleine stappen, zo verwacht Van Bruggen Adviesgroep.

’Hypotheekrente zal stijgen, maar met kleine stappen’

De economie laat de coronacrisis steeds meer achter zich, gezien het snelle herstel en de positieve groeivooruitzichten. De inflatie in de eurozone is in september gestegen naar 3,4% op jaarbasis en staat daarmee op het hoogste niveau sinds 2008. Centrale banken kondigen aan het opkopen van obligaties te gaan afbouwen. Als gevolg van al deze ontwikkelingen zullen de marktrentes nog verder gaan oplopen.

Zo verwacht De Nederlandsche Bank (DNB) dat de lange rente de komende jaren stijgt. Van -0,4% in 2020 naar 0,2% volgend jaar en in 2023 naar 0,4%. Dat betekent voor de komende twee jaar een verwachte stijging van 0,3% à 0,5%. De vraag is in hoeverre dit zich ook één op één zal vertalen in een hogere hypotheekrente.

„Uiteindelijk zullen geldverstrekkers de marktrente wel gaan volgen”, zo verwacht Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep. „De marges op hypotheken zijn al lange tijd zeer klein en de vraag is hoe lang geldverstrekkers dit nog volhouden.”

Toch speelt de onderlinge concurrentie nog een grote rol. Noorlag: „Het is het gevangenendilemma, want wie als eerste beweegt en de hypotheekrente verhoogt, zal even geen hypotheken meer verkopen.”

Huizenprijzen

Grote stijgingen van de hypotheekrente verwacht Van Bruggen Adviesgroep overigens niet. Ook denken de specialisten niet dat iets hogere rentes effect hebben op de almaar stijgende huizenprijzen. „Wil de hypotheekrente enige impact hebben op de huizenprijzen, dan moet de rente met wel 1,5% tot 2,5% gaan stijgen. Dat gaat voorlopig niet gebeuren, eerder stijging van een paar tienden.”

Huizenbezitters shoppen in ieder geval nog steeds voor goedkopere hypotheken. In het derde kwartaal waren er 38% meer hypotheekaanvragen voor oversluitingen in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Sinds eind januari beweegt de gemiddelde tien jaar vaste hypotheekrente met NHG tussen de 1,05% en 1%.

Bij sommige andere rentevaste periodes, bijvoorbeeld dertig jaar vast en voor de rentevaste periodes zonder NHG ziet Van Bruggen Adviesgroep wel iets meer beweging. De daling van gemiddelde hypotheekrentes is in 2021 beperkt tot maximaal 0,3%.

Meer posts

Prijzen voor bouwgrond nieuwbouw flink gestegen
De prijzen van bouwgrond voor nieuwbouwwoningen zijn in het vierde kwartaal van vorig jaar flink gestegen. De bouwgrond is vooral duurder geworden in Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland en Gelderland.
Lees meer
Koophuizen nog duurder geworden, wel kleinere prijsstijging
De prijzen van bestaande koophuizen op de krappe woningmarkt zijn vorige maand opnieuw gestegen, maar wel iets minder hard dan in de maanden daarvoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster kostte een huis in februari gemiddeld 10,6 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.
Lees meer
Starters en senioren Singles slaan hun slag op de woningmarkt, huizenkoper steeds vaker alleenstaand
Alleenstaanden slaan hun slag op de woningmarkt. Het aantal alleenstaanden dat een huis koopt is nog nooit zo groot geweest. Door ruimere leennormen, veel aanbod van kleine huizen en dalende hypotheekrentes staan singles er relatief goed voor.
Lees meer
Wereldwijde onrust leidt tot grootste stijging van hypotheekrente in 2,5 jaar
Banken en andere geldverstrekkers hebben hun hypotheekrentes vorige week flink opgeschroefd. Het is een reactie op de geopolitieke onzekerheid die de afgelopen weken is ontstaan. Van Bruggen Adviesgroep spreekt van de grootste stijging in 2,5 jaar.
Lees meer

Met ons in gesprek?