Nieuws

’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’

Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.

’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’

Landelijke subsidies voor verduurzaming worden maar in 37% van de gesprekken besproken, terwijl een lening uit het warmtefonds maar in 10% van de gesprekken aan de orde komt, blijkt uit onderzoek van VEH.

„Huizenkopers zijn onvoldoende op de hoogte van de financieringsmogelijkheden om de woning te verduurzamen. Financieel adviseurs nemen vaak niet alle mogelijkheden mee tijdens het gesprek met klanten”, constateert de belangenorganisatie van huiseigenaren.

VEH vindt dat adviseurs hier meer tijd en energie in moeten steken. „Er zijn veel financiële mogelijkheden om de woning te verduurzamen; via de hypotheek, met eigen geld, subsidies en het Warmtefonds. Welke mogelijkheden passend zijn verschilt per huiseigenaar en het is vaak ingewikkeld om zelf uit te zoeken.”

Afsluiten

Op het ogenblik mogen hypotheekadviseurs alleen adviseren over bepaalde energieleningen, maar ze niet voor de klant afsluiten. Dat gaat bijvoorbeeld om leningen van het Warmtefonds en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. VEH pleit ervoor dat alle mogelijkheden moeten door een adviseur aangevraagd kunnen worden zodat de klant een passend aanbod krijgt.

Andere dienstverleners in de koopketen, zoals een aannemer, makelaar, bouwkundige en energieadviseur, mogen huiseigenaren ook alleen informeren over de financieringsopties. Uit het onderzoek blijkt dat dit nog weinig gebeurt en zelfs minder dan voorheen. Waar 70% van de aannemers en makelaars in vorige jaren nog financieringsmogelijkheden bespraken, is dat in 2024 nog maar 57%.

Meer posts

Prijzen voor bouwgrond nieuwbouw flink gestegen
De prijzen van bouwgrond voor nieuwbouwwoningen zijn in het vierde kwartaal van vorig jaar flink gestegen. De bouwgrond is vooral duurder geworden in Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland en Gelderland.
Lees meer
Koophuizen nog duurder geworden, wel kleinere prijsstijging
De prijzen van bestaande koophuizen op de krappe woningmarkt zijn vorige maand opnieuw gestegen, maar wel iets minder hard dan in de maanden daarvoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster kostte een huis in februari gemiddeld 10,6 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.
Lees meer
Starters en senioren Singles slaan hun slag op de woningmarkt, huizenkoper steeds vaker alleenstaand
Alleenstaanden slaan hun slag op de woningmarkt. Het aantal alleenstaanden dat een huis koopt is nog nooit zo groot geweest. Door ruimere leennormen, veel aanbod van kleine huizen en dalende hypotheekrentes staan singles er relatief goed voor.
Lees meer
Wereldwijde onrust leidt tot grootste stijging van hypotheekrente in 2,5 jaar
Banken en andere geldverstrekkers hebben hun hypotheekrentes vorige week flink opgeschroefd. Het is een reactie op de geopolitieke onzekerheid die de afgelopen weken is ontstaan. Van Bruggen Adviesgroep spreekt van de grootste stijging in 2,5 jaar.
Lees meer

Met ons in gesprek?