Nieuws

Huizenkopers nemen genoegen met tochtig huis: energielabel niet altijd belangrijk in krappe markt

Een woning met een groen energielabel ligt goed in de markt, vanwege de sterk gestegen energieprijzen en gasbelasting. Toch willen veel huizenkopers in de huidige krappe markt desnoods genoegen nemen met een tochtig huis. Voor de meeste kopers is het energielabel niet doorslaggevend.

Huizenkopers nemen genoegen met tochtig huis: energielabel niet altijd belangrijk in krappe markt

Maar liefst 65 procent van de kopers is bereid met een lager energielabel genoegen te nemen dan zij op voorhand wensten, blijkt uit onderzoek van adviesketen De Hypotheker onder bijna 500 mensen die zich oriënteren op een aankoop. Een goed energielabel is zelfs één van de eerste wensen die tijdens de zoektocht op de woningmarkt sneuvelt, constateert de keten dinsdag in een onderzoek.

„Dit komt mogelijk doordat huizen met een hoger energielabel populair zijn vanwege de lagere maandelijkse energiekosten en dat daardoor hierop vaak flink wordt overboden”, zegt Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker.

Uit onderzoek van het Kadaster blijkt dat het gemiddelde prijsverschil tussen het hoogste energielabel A en het laagste G is opgelopen naar 140.000 euro. Drie jaar geleden, voor de uitbraak van de Oekrainë-oorlog en de verdere verhoging van de gasbelasting, was het prijsverschil nog 60.000 euro. Voor energiezuinige huizen kan sinds januari extra worden geleend voor de hypotheek – 10.000 euro voor energielabel A en B – maar dat dekt maar deels de hogere prijzen die voor energiezuinige huizen worden gevraagd.

Niet altijd verstandig

Volgens De Rijke van De Hypotheker is het toch niet altijd verstandig om dan maar voor een huis met een lager energielabel te gaan. „Wat veel mensen zich onvoldoende realiseren, is dat een keuze voor een lager label uiteindelijk kan leiden tot veel extra kosten: zowel voor het eventueel verduurzamen en energiezuiniger maken van de woning als voor de hogere energielasten.”

Als groene labels gelden de energielabels A, B en C. Kopers die aan het maximum van hun leenvermogen zitten, hebben echter vaak geen andere keus dan een huis met een ’slecht’ label te kiezen, dus in de categorie D tot en met G. Deze ’noodkopers’, zoals hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer hen noemt, kunnen ook vaak niet de extra maandlasten opbrengen voor verduurzaming van het pand. De maximale extra hypotheek van 20.000 euro voor verduurzaming schiet bij een oud pand meestal tekort.

Prijzen stijgen

Een derde van de ondervraagde potentiële huizenzoekers is tussen zes maanden en één jaar op zoek naar een woning, blijkt uit het onderzoek. Ruim een kwart is zelfs al langer dan een jaar bezig. De meesten zijn ook niet positief gestemd. Zo verwachten zes op de tien huizenzoekers dat de prijzen alleen maar zullen stijgen. Negen op de tien vinden dat de overheid zich te weinig inspant om de woningnood tegen te gaan.

Meer posts

Makkelijker voor uitzendkracht om hypotheek te krijgen
Voor uitzendkrachten wordt het makkelijker om een hypotheek aan te vragen. Voorheen moesten uitzendkrachten gedurende 52 weken bij hetzelfde uitzendbureau werken om hiervoor in aanmerking te komen. Vanaf 1 januari 2025 wordt deze periode verkort naar 26 weken. Wel moeten ze in de laatste veertien maanden, twaalf maanden gewerkt hebben.
Lees meer
Huizenkoper kan in 2025 meer lenen, maar alleen als loon stijgt
Huishoudens kunnen volgend jaar minder lenen voor een woning. Krijgt de koper de verwachte loonsverhoging van 4,3 procent, dan kunnen ze wel een hoger bedrag lenen voor de aankoop van een woning dan dit jaar mogelijk was. Dat staat in een rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Lees meer
Recordaantal hypotheken voor woning, gemiddelde prijs stijgt boven half miljoen
Vorige maand werden 31.758 hypotheekaanvragen voor een woning gedaan. Daarmee is het eerdere maandrecord van maart 2020 gebroken. De prijs van een gemiddelde koopwoning steeg voor het eerst boven een half miljoen uit.
Lees meer
'Bijna drie woningen vrij in verhuisketen' Vrijstaande huizen zorgen voor meeste doorstroming op de woningmarkt
Voor elke vrijstaand huis dat gebouwd wordt, komen bijna drie andere woningen vrij voor nieuwe bewoners. Vrijstaande woningen leveren daarmee meer vrije woningen op dan andere type woningen, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Lees meer

Met ons in gesprek?