Nieuws

Het meer kunnen lenen bij groen energielabel pakt voor starters onvoordelig uit: 'Dubbel probleem’

Starters zijn qua financiële mogelijkheden op de woningmarkt regelmatig slechter af. Dat blijkt uit berekeningen van De Hypotheker.

Het meer kunnen lenen bij groen energielabel pakt voor starters onvoordelig uit: 'Dubbel probleem’

Starters hebben het ongekend moeilijk op de krappe woningmarkt. Een reeks aan maatregelen schiep de verwachting dat hun positie dit jaar zou verbeteren. Zo is de NHG-grens verhoogd van 405.000 euro naar 435.000 euro, waardoor starters kunnen profiteren van een rentekorting van 0,5 procentpunt. De drempel voor de vrijstelling van de overdrachtsbelasting is ook verhoogd van 440.000 euro naar 510.000 euro, voor starters die maximaal 35 jaar oud zijn.

De ingevoerde voordelen worden volgens De Hypotheker regelmatig tenietgedaan door de verlaging van de woonquote, het percentage van je inkomen dat aan woonlasten besteed mag worden. De koppeling van de leensom aan het energielabel pakt daarnaast met name voor starters nogal eens onvoordelig uit. ,,Wij krijgen signalen van adviseurs dat goedbedoelde aanpassingen in de praktijk tot teleurstelling kunnen leiden’’, zegt commercieel directeur Mark de Rijke van De Hypotheker. ,,De bedragen die starters kunnen lenen zijn in bepaalde gevallen zelfs lager dan vorig jaar. De verschillen per woning zijn soms gigantisch vanwege de extra financieringsruimte op basis van het specifieke energielabel per woning.”

Dubbel probleem

Van die maatregel hebben kopers in de praktijk veelal minder profijt. Bij hoge energielabels kan er tot maximaal 50.000 euro extra geleend worden. Bij woningen met een slecht label (E, F of G) kun je tot maximaal 20.000 euro lenen, mits het extra bedrag volledig in verduurzamingsmaatregelen wordt gestopt. ,,Starters willen of kunnen niet de hoofdprijs betalen en zijn vaak in de markt voor een goedkope woning’’, weet De Rijke. ,,Die zijn vaak minder energiezuinig. Dan hebben ze een dubbel probleem.’’ Ook in de deze week verschenen Monitor Koopwoningmarkt wordt erop gewezen dat de mogelijkheden voor starters daardoor juist beperkter worden.

Met name de verlaging van de woonquotes door het Nibud zorgen er echter voor dat de berekeningen netto nogal eens slechter uitpakken. ,,Zelfs de lagere rente kan dit verschil niet altijd goedmaken’’, aldus De Rijke, die adviseert de financiering dan ook nauwkeurig door te laten rekenen. Doordat in veel cao’s de salarissen fors omhoog gaan, hoopt hij dat in de loop van het jaar de hypotheeksommen weer in de pas lopen.

Meer posts

Makkelijker voor uitzendkracht om hypotheek te krijgen
Voor uitzendkrachten wordt het makkelijker om een hypotheek aan te vragen. Voorheen moesten uitzendkrachten gedurende 52 weken bij hetzelfde uitzendbureau werken om hiervoor in aanmerking te komen. Vanaf 1 januari 2025 wordt deze periode verkort naar 26 weken. Wel moeten ze in de laatste veertien maanden, twaalf maanden gewerkt hebben.
Lees meer
Huizenkoper kan in 2025 meer lenen, maar alleen als loon stijgt
Huishoudens kunnen volgend jaar minder lenen voor een woning. Krijgt de koper de verwachte loonsverhoging van 4,3 procent, dan kunnen ze wel een hoger bedrag lenen voor de aankoop van een woning dan dit jaar mogelijk was. Dat staat in een rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Lees meer
Recordaantal hypotheken voor woning, gemiddelde prijs stijgt boven half miljoen
Vorige maand werden 31.758 hypotheekaanvragen voor een woning gedaan. Daarmee is het eerdere maandrecord van maart 2020 gebroken. De prijs van een gemiddelde koopwoning steeg voor het eerst boven een half miljoen uit.
Lees meer
'Bijna drie woningen vrij in verhuisketen' Vrijstaande huizen zorgen voor meeste doorstroming op de woningmarkt
Voor elke vrijstaand huis dat gebouwd wordt, komen bijna drie andere woningen vrij voor nieuwe bewoners. Vrijstaande woningen leveren daarmee meer vrije woningen op dan andere type woningen, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Lees meer

Met ons in gesprek?