Nieuws

Grootste huurstijging in 30 jaar, sociale huren het hardst omhoog

Woningcorporaties hebben dit jaar bijna de maximale huurverhoging doorgevoerd. In juli waren de sociale huren bij corporaties gemiddeld 5,6% hoger dan een jaar eerder, meldt het CBS. Dat is zelfs nog meer dan de stijging van de huren in de vrije sector.

Grootste huurstijging in 30 jaar, sociale huren het hardst omhoog

Gemiddeld lagen de Nederlandse huren 5,4% hoger dan in juli vorig jaar, meldt het CBS woensdag. Dat is de grootste huurstijging sinds 1993. Vorig jaar stegen de huren met gemiddeld 2,0%.

Bij particuliere verhuurders van sociale huurwoningen lagen de prijzen 5,7% hoger. Dat is nog maar net onder de maximaal toegestane huurgroei van 5,8%. Verhuurders konden er ook voor kiezen inkomensafhankelijke huurverhogingen door te voeren. Een jaar eerder was de stijging bij sociale verhuurders met 0,1% nog erg laag, door inkomensafhankelijke huurverlagingen.

Vrijesectorwoningen stegen in juli met 5% minder hard in huurprijs dan sociale huurwoningen. Dit kalenderjaar is de maximale huurverhoging voor een vrijesectorwoning 5,5%.

Effect

Als een woning overgaat naar een nieuwe huurder mag de huur meer stijgen dan de maximaal toegestane reguliere huurverhoging. Als dat effect buiten beschouwing wordt gelaten, bedraagt de gemiddelde huurstijging 4,7%. Het effect van bewonerswisselingen was 0,7%, in 2023 was dit effect hetzelfde.

De grootste huurstijging vond plaats in de gemeente Rotterdam, hier stegen de huren met gemiddeld 5,9%. In Utrecht stegen de huren gemiddeld 5,8%. Amsterdam kende de minst grote huurstijging van de vier grote gemeenten met 5,2%.

Op provinciaal niveau stegen de huren inclusief bewonerswisselingen het hardst in Drenthe, namelijk met 5,8%. Het effect van bewonerswisselingen was daar, samen met Noord-Holland, op provinciaal niveau ook het hoogst. In Noord-Holland stegen de huren zonder bewonerswisseling wel minder hard dan in Drenthe, waardoor het gemiddelde cijfer met 5,3% ook lager uitkomt.

De netto-huurprijs bij de start van het huurcontract bepaalt of een woning een vrijesectorwoning (geliberaliseerd) is. Als deze huur boven de zogenoemde liberalisatiegrens ligt, geldt dat de woning als vrijesector beschouwd wordt, ligt deze prijs onder de liberalisatiegrens dan is dit een sociale huurwoning. In 2024 ligt de grens op €879,66 per maand.

Meer posts

Woonlasten drukken het zwaarst op alleenstaande huurders
Huurders gaven in 2022 gemiddeld 26% van hun besteedbare inkomen uit aan woonlasten, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Satistiek. Huishoudens met een eigen koopwoning zijn met 17% aanmerkelijk minder van hun inkomen kwijt. Alleenwonende huurders, zowel jong als oud, hebben de hoogste woonlasten in verhouding tot hun inkomen.
Lees meer
Twintigers hebben hoger inkomen, maar minder vaak een eigen huis
Twintigers hebben een hoger inkomen dan ruim tien jaar geleden, maar hebben minder vaak een koophuis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In 2022 woonde 43 procent van de 29-jarigen in een koopwoning buiten het ouderlijk huis. Dat was in 2011 nog 54 procent.
Lees meer
Modale single moet 1,5 ton extra meenemen voor doorsnee appartement
Door de sterk gestegen huizenprijzen kunnen alleenstaanden met een modaal salaris bijna geen woning meer kopen, tenzij ze veel spaargeld of een ouderlijke bijdrage meebrengen. Voor een gemiddeld appartement moet je als modale starter momenteel ongeveer €157.000 eigen geld inleggen naast de hypotheek.
Lees meer
Rabobank verwacht stevige stijging huizenprijzen
Onderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en dat zorgt voor steeds hogere prijzen. Het effect van die schaarste is volgens de bank dit en volgend jaar veel groter geworden.
Lees meer

Met ons in gesprek?