Nieuws

Eerste daling hypotheekrente een feit

De stijging van de hypotheekrente lijkt voorbij, zo meldt de Hypotheekshop. De eerste geldverstrekker voert een kleine daling van de hypotheekrente door.

Eerste daling hypotheekrente een feit

Sinds eind vorig jaar wisselen stijgingen en dalingen elkaar om de paar weken af, waardoor de hypotheekrente al maanden per saldo vrij stabiel is. Dit wordt veroorzaakt door de rentebewegingen op de kapitaalmarkt, die door geldverstrekkers nauw worden gevolgd als maatstaf voor hun hypotheekrentetarieven. Opvallend: per vandaag voert de eerste geldverstrekker (Obvion) een kleine verlaging van de hypotheekrente door, na een week met veel verhogingen. „Mogelijk dat nu meer aanbieders gaan volgen

Meer lucht

Op de kapitaalmarkt spelen de inflatieverwachtingen op het moment een grote rol. Zo daalde deze week de kapitaalmarktrente door minder goed economisch nieuws. Beleggers op deze kapitaalmarkt kregen daardoor iets meer hoop dat de centrale banken ECB en Fed de komende tijd minder snel zullen overgaan tot verdere verhogingen van hun beleidsrentes. Door de gedaalde kapitaalmarktrente krijgen aanbieders weer wat meer lucht en ontstaat er ruimte om de hypotheekrente te verlagen.

Variabel hoog

De stabiliteit bij de vaste hypotheekrente gaat volgens de Hypotheekshop niét op voor de variabele hypotheekrente. Die variabele rente is gelieerd aan de beleidsrente van de centrale banken, die sinds vorig jaar zomer met bijna 4%-punt is verhoogd, stelt de Hypotheekshop. Hierdoor heeft de gemiddelde variabele hypotheekrente inmiddels het hoogste niveau bereikt sinds 2008, het jaar dat de kredietcrisis losbarstte. Ter vergelijking: de vaste hypotheekrente bevindt zich op dit moment op het niveau van medio 2013.

Doorstromers

Hoewel de variabele hypotheekrente minder vaak wordt gesloten door hypotheekaanvragers dan de vaste hypotheekrente (bijvoorbeeld 10 jaar vast), kunnen doorstromers er toch (tijdelijk) mee te maken krijgen bij hun meeneemhypotheek of overbruggingsfinanciering. Overigens verwachten economen dat de centrale banken in 2024 voor het eerst weer zullen overgaan tot een renteverlaging.

Meer posts

Prijzen voor bouwgrond nieuwbouw flink gestegen
De prijzen van bouwgrond voor nieuwbouwwoningen zijn in het vierde kwartaal van vorig jaar flink gestegen. De bouwgrond is vooral duurder geworden in Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland en Gelderland.
Lees meer
Koophuizen nog duurder geworden, wel kleinere prijsstijging
De prijzen van bestaande koophuizen op de krappe woningmarkt zijn vorige maand opnieuw gestegen, maar wel iets minder hard dan in de maanden daarvoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster kostte een huis in februari gemiddeld 10,6 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.
Lees meer
Starters en senioren Singles slaan hun slag op de woningmarkt, huizenkoper steeds vaker alleenstaand
Alleenstaanden slaan hun slag op de woningmarkt. Het aantal alleenstaanden dat een huis koopt is nog nooit zo groot geweest. Door ruimere leennormen, veel aanbod van kleine huizen en dalende hypotheekrentes staan singles er relatief goed voor.
Lees meer
Wereldwijde onrust leidt tot grootste stijging van hypotheekrente in 2,5 jaar
Banken en andere geldverstrekkers hebben hun hypotheekrentes vorige week flink opgeschroefd. Het is een reactie op de geopolitieke onzekerheid die de afgelopen weken is ontstaan. Van Bruggen Adviesgroep spreekt van de grootste stijging in 2,5 jaar.
Lees meer

Met ons in gesprek?