Nieuws

De huurstijging is sinds 1960 niet zo klein geweest

De huurprijzen van Nederlandse huurwoningen zijn in juli met slechts 0,8 procent gestegen, de kleinste stijging sinds 1960. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De oorzaak van de beperkte stijging van de huren is regelgeving vanuit de overheid, die huurstijgingen beperkt vanwege de coronacrisis.

De huurstijging is sinds 1960 niet zo klein geweest

Door de economische gevolgen van de pandemie schaarde de Tweede Kamer zich in februari achter een motie om de sociale huren voor een jaar te bevriezen. Vorig jaar was de maximaal toegestane huurverhoging nog 5,1 of 6,6 procent.

Hoewel de sociale huren dus bevroren waren, stegen ze nog wel ietsje: met 0,3 procent. Sociale huurprijzen konden nog wel verhoogd worden als de verhuurder bijvoorbeeld een woning verbeterde. Desondanks was de stijging een stuk kleiner dan in juli vorig jaar: toen ging het nog om 2,7 procent.

Ook in de vrije sector werd er aan de maximale huurstijging gesleuteld: deze werd beperkt tot de inflatie plus 1 procentpunt, oftewel 2,4 procent. De daadwerkelijke huurstijging in de vrije sector lag 0,2 procentpunt lager: op 2,2 procent.

Er zijn behoorlijke verschillen in de huurstijging tussen de grote steden en de verschillende provincies. In Overijssel stegen de huren met 1,4 procent het meest. In Friesland daalden de huren met gemiddeld 0,1 procent. Gekeken naar de vier grote steden gingen de huren in Den Haag het minst omhoog: 0,8 procent. In Utrecht was de huurstijging met 1,6 procent het grootst.

Meer posts

Kadaster ziet versnelling in verkoopgolf huurwoningen, 4500 weg in een kwartaal
Verhuurders stoten in versneld tempo huurwoningen af op de koopmarkt, constateert het Kadaster. Afgelopen kwartaal verdwenen per saldo bijna 4500 huurwoningen naar de koopmarkt. Vooral in de grote steden gaat het hard. Een op de zes verkochte woningen is daar een ex-huurpand.
Lees meer
Makkelijker voor uitzendkracht om hypotheek te krijgen
Voor uitzendkrachten wordt het makkelijker om een hypotheek aan te vragen. Voorheen moesten uitzendkrachten gedurende 52 weken bij hetzelfde uitzendbureau werken om hiervoor in aanmerking te komen. Vanaf 1 januari 2025 wordt deze periode verkort naar 26 weken. Wel moeten ze in de laatste veertien maanden, twaalf maanden gewerkt hebben.
Lees meer
Huizenkoper kan in 2025 meer lenen, maar alleen als loon stijgt
Huishoudens kunnen volgend jaar minder lenen voor een woning. Krijgt de koper de verwachte loonsverhoging van 4,3 procent, dan kunnen ze wel een hoger bedrag lenen voor de aankoop van een woning dan dit jaar mogelijk was. Dat staat in een rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Lees meer
Recordaantal hypotheken voor woning, gemiddelde prijs stijgt boven half miljoen
Vorige maand werden 31.758 hypotheekaanvragen voor een woning gedaan. Daarmee is het eerdere maandrecord van maart 2020 gebroken. De prijs van een gemiddelde koopwoning steeg voor het eerst boven een half miljoen uit.
Lees meer

Met ons in gesprek?