Nieuws

Daling hypotheekrente zet door: ’Kans op nog meer verlagingen groter geworden’

De hypotheekrente daalt opnieuw. De afgelopen week verlaagden vier van de vijf geldverstrekkers één of meerdere tarieven.

Daling hypotheekrente zet door: ’Kans op nog meer verlagingen groter geworden’

Dat blijkt uit het wekelijkse overzicht van Van Bruggen Adviesgroep. Van de geldverstrekkers die hun rente verlaagden deed een derde dat voor zowel de korte (vijf jaar vast) als de lange rentevaste periodes (dertig jaar vast). Het grootste gedeelte verlaagde daarentegen slechts een deel van de rentevaste periodes. Het gaat vooral om verlagingen tussen de 0,05 en 0,10%.

De afgelopen weken daalden de gemiddelde hypotheekrentes al, hoewel het nog om hele kleine stapjes gaat. Vorige week belandden de gemiddelde hypotheekrentes van tien, twintig en dertig jaar op het laagste niveau van het jaar. De gemiddelde rente voor een looptijd van tien jaar bedraagt op dit moment 3,76%. De aanbiedingen van verstrekkers beginnen nu op 3,55%.

Inflatie

De verwachting is dat die licht dalende trend de komende weken doorzet, zegt Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep. Hij wijst op de inflatie in de eurozone, die in augustus op 2,2% uitkwam. In juli was dit nog 2,6%. „Dat de inflatie nu echt richting de 2% gaat, is voor de Europese Centrale Bank (ECB) belangrijk nieuws. Dat vergroot de mogelijkheden om de komende maanden eventueel meerdere renteverlagingen door te voeren. Voor de komende week verwachten wij dat de licht dalende trend bij de hypotheekrentes daarom aanhoudt.”

Meer posts

Woonlasten drukken het zwaarst op alleenstaande huurders
Huurders gaven in 2022 gemiddeld 26% van hun besteedbare inkomen uit aan woonlasten, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Satistiek. Huishoudens met een eigen koopwoning zijn met 17% aanmerkelijk minder van hun inkomen kwijt. Alleenwonende huurders, zowel jong als oud, hebben de hoogste woonlasten in verhouding tot hun inkomen.
Lees meer
Twintigers hebben hoger inkomen, maar minder vaak een eigen huis
Twintigers hebben een hoger inkomen dan ruim tien jaar geleden, maar hebben minder vaak een koophuis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In 2022 woonde 43 procent van de 29-jarigen in een koopwoning buiten het ouderlijk huis. Dat was in 2011 nog 54 procent.
Lees meer
Modale single moet 1,5 ton extra meenemen voor doorsnee appartement
Door de sterk gestegen huizenprijzen kunnen alleenstaanden met een modaal salaris bijna geen woning meer kopen, tenzij ze veel spaargeld of een ouderlijke bijdrage meebrengen. Voor een gemiddeld appartement moet je als modale starter momenteel ongeveer €157.000 eigen geld inleggen naast de hypotheek.
Lees meer
Rabobank verwacht stevige stijging huizenprijzen
Onderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en dat zorgt voor steeds hogere prijzen. Het effect van die schaarste is volgens de bank dit en volgend jaar veel groter geworden.
Lees meer

Met ons in gesprek?