Nieuws

Bureaucratie en strenge milieu-eisen verlammen woningmarkt

CBS: aantal woningen in ’pijplijn’ gelijk gebleven

Bureaucratie en strenge milieu-eisen verlammen woningmarkt

Er zaten eind vorig jaar 177.000 woningen in de ’pijplijn’ om gebouwd te worden, waarmee er geen verandering is ten opzichte van het jaar ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

Daarbij maakt het CBS onderscheid tussen woningen die binnen twee jaar of daarna gebouwd worden. Eind 2023 had bijna 74% van de woningen in de pijplijn een looptijd van nul tot twee jaar, waarmee dat aantal uitkomt op zo’n 131.000 huizen. De rest, zo’n 46.000 woningen zit dus al langer ’in het vat’. Het aantal bouwvergunningen is vorig jaar naar zo’n 55.000 gedaald, onder meer als gevolg van de toegenomen bureaucratie en strengere milieu-eisen. De pijplijn zou bij een gelijkmatige oplevering goed zijn voor zo’n 65.000 woningen per jaar, maar de verwachting is dat de bouw dit jaar verder wegzakt. Ook is niet duidelijk welke woningen er mee geteld worden in de pijplijn van het CBS.

Zo worden er ook tijdelijke woningen neergezet voor statushouders en Oekraïners. Meerdere bronnen in de bouw meldden de afgelopen weken dat de woningcorporaties actiever worden al het gaat om nieuwbouw. Toch zijn de aannemers verontrust over de stapeling van regels die de bouw duurder maken. Het kost gemiddeld acht jaar om van een plan op de tekentafel tot een schop in de grond te komen. Amsterdam springt er het meest gunstig uit met 22.000 woningen in de pijplijn. Onduidelijk is om welke concrete projecten het gaat. Daarna volgt Den Haag met 10.000 woningen en Rotterdam en Utrecht, beide goed voor 9000 woningen. Deze aantallen lijken druppels op een gloeiende plaat van het tekort van zo’n 400.000 woningen.

Voor woningen in de pijplijn geldt dat een vergunning is verleend om te gaan bouwen of dat de bouw van de woning reeds gaande is, maar dat de woning nog niet is opgeleverd. Het CBS maakt dinsdag een vergelijking met 2015, toen de bouw weer aantrok na een aantal moeilijke jaren. De woningbouw zakte toen in als gevolg van de kredietcrisis.

Meer posts

Prijzen voor bouwgrond nieuwbouw flink gestegen
De prijzen van bouwgrond voor nieuwbouwwoningen zijn in het vierde kwartaal van vorig jaar flink gestegen. De bouwgrond is vooral duurder geworden in Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland en Gelderland.
Lees meer
Koophuizen nog duurder geworden, wel kleinere prijsstijging
De prijzen van bestaande koophuizen op de krappe woningmarkt zijn vorige maand opnieuw gestegen, maar wel iets minder hard dan in de maanden daarvoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster kostte een huis in februari gemiddeld 10,6 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.
Lees meer
Starters en senioren Singles slaan hun slag op de woningmarkt, huizenkoper steeds vaker alleenstaand
Alleenstaanden slaan hun slag op de woningmarkt. Het aantal alleenstaanden dat een huis koopt is nog nooit zo groot geweest. Door ruimere leennormen, veel aanbod van kleine huizen en dalende hypotheekrentes staan singles er relatief goed voor.
Lees meer
Wereldwijde onrust leidt tot grootste stijging van hypotheekrente in 2,5 jaar
Banken en andere geldverstrekkers hebben hun hypotheekrentes vorige week flink opgeschroefd. Het is een reactie op de geopolitieke onzekerheid die de afgelopen weken is ontstaan. Van Bruggen Adviesgroep spreekt van de grootste stijging in 2,5 jaar.
Lees meer

Met ons in gesprek?