Nieuws

'Bijna drie woningen vrij in verhuisketen' Vrijstaande huizen zorgen voor meeste doorstroming op de woningmarkt

Voor elke vrijstaand huis dat gebouwd wordt, komen bijna drie andere woningen vrij voor nieuwe bewoners. Vrijstaande woningen leveren daarmee meer vrije woningen op dan andere type woningen, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

'Bijna drie woningen vrij in verhuisketen' Vrijstaande huizen zorgen voor meeste doorstroming op de woningmarkt

Het CBS onderzocht zogenoemde verhuisketens. Een verhuisketen is een serie aan verhuizingen die volgt als er een nieuw gebouwde woning wordt opgeleverd. De mensen die dit nieuwe huis kopen of huren, laten een woning achter, waar weer andere mensen in gaan wonen. Ook die mensen maken vervolgens weer ruimte vrij.

Een verhuisketen eindigt als iemand een woning betrekt zonder een lege woning achter te laten, zoals bij jongeren die op zichzelf gaan wonen of stellen die uit elkaar gaan, maar waarbij  één van de twee achterblijft in de woning.

Vrijstaande woningen hebben de ‘langste verhuisketen' van gemiddeld 2,8 verhuizingen, zo stelt het CBS. Dat komt doordat vrijstaande woningen meestal gekocht worden door iets oudere personen of gezinnen die zich een duurder huis kunnen permitteren, mede doordat de een ander huis kunnen verkopen. Dat huis komt vervolgens beschikbaar op de markt.

Meer appartementen

Bij appartementen is de keten met gemiddeld 2 verhuizingen korter. Appartementen worden meestal betrokken door jongeren, die in veel gevallen geen woning achterlaten.

Nieuwbouwappartementen leveren in totaal wel de meeste verhuizingen op, omdat er jaarlijks simpelweg veel meer appartementen gebouwd worden dan vrijstaande woningen.

In 2019, het jaar dat het CBS onderzocht, werden 23.000 appartementen opgeleverd, waarna er 47.000 woningen vrijkwamen in de verhuisketens. Bij vrijstaande huizen ging het om 8.000 nieuwbouwwoningen, die in totaal 22.000 verhuizingen opleverden.

Meer posts

Prijzen voor bouwgrond nieuwbouw flink gestegen
De prijzen van bouwgrond voor nieuwbouwwoningen zijn in het vierde kwartaal van vorig jaar flink gestegen. De bouwgrond is vooral duurder geworden in Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland en Gelderland.
Lees meer
Koophuizen nog duurder geworden, wel kleinere prijsstijging
De prijzen van bestaande koophuizen op de krappe woningmarkt zijn vorige maand opnieuw gestegen, maar wel iets minder hard dan in de maanden daarvoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster kostte een huis in februari gemiddeld 10,6 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.
Lees meer
Starters en senioren Singles slaan hun slag op de woningmarkt, huizenkoper steeds vaker alleenstaand
Alleenstaanden slaan hun slag op de woningmarkt. Het aantal alleenstaanden dat een huis koopt is nog nooit zo groot geweest. Door ruimere leennormen, veel aanbod van kleine huizen en dalende hypotheekrentes staan singles er relatief goed voor.
Lees meer
Wereldwijde onrust leidt tot grootste stijging van hypotheekrente in 2,5 jaar
Banken en andere geldverstrekkers hebben hun hypotheekrentes vorige week flink opgeschroefd. Het is een reactie op de geopolitieke onzekerheid die de afgelopen weken is ontstaan. Van Bruggen Adviesgroep spreekt van de grootste stijging in 2,5 jaar.
Lees meer

Met ons in gesprek?