Nieuws

Huuraanbod in vrije sector krimpt een kwart: ’Dat gaat alleen maar erger worden’

Een groeiend aantal woningzoekenden strijdt om almaar minder huurwoningen. Afgelopen kwartaal was het aanbod in de vrije sector liefst 28% minder dan een jaar geleden, meldt verhuurplatform Pararius woensdag. Die terugval komt mede doordat beleggers hun huurpanden afstoten. „Dat gaat alleen maar erger worden”, klinkt uit de branche.

Huuraanbod in vrije sector krimpt een kwart: ’Dat gaat alleen maar erger worden’

De gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector was in het eerste kwartaal 8,6% hoger dan een jaar geleden. De gemiddelde maandhuur bedraagt nu €18,30 per vierkante meter, constateert Pararius.

Het Kadaster signaleerde eerder al dat beleggers vorig jaar per saldo bijna 12.000 huurwoningen verkochten als koopwoning. ’Uitponden’, heet dit in jargon. Deze ontwikkeling zet door, constateert Pararius-direceur Jasper de Groot. „We zien dat woningen in toenemende mate van de particuliere huursector naar de koopmarkt overgaan. Steeds meer verhuurders kiezen eieren voor hun geld.”

Ook het algehele woningtekort zorgt volgens De Groot voor een afnemend aanbod aan huurwoningen „Mensen blijven langer zitten omdat ze niet zomaar iets beters kunnen vinden.”

Versnelling

De Groot verwacht dat het uitponden in een versnelling komt als minister Hugo de Jonge zijn plannen voor de regulering van de middenhuur door de Tweede Kamer krijgt, zoals naar verwachting wel gaat lukken. „Ik ben niet de enige die dat zegt. Er zijn allerlei onderzoeken die uitwijzen dat de middenhuur dan de dupe is. De Raad van State zegt het, de universiteiten van Amsterdam en Delft, De Nederlandsche Bank, het IMF.”

Zelf noemt De Jonge de stijgende huren steevast als argument voor zijn Wet betaalbare huur, die de middenhuur moet begrenzen op €1123. De Groot relativeert de nieuwe huurstijging. „Koopwoningen zijn afgelopen jaar 9,1% meer waard geworden, dus nog meer dan huurwoningen. En er is ook nog de inflatie.”

De Jonge ziet de tegenstand tegen zijn huurregulering vanouds als lobbywerk van de vastgoedsector, die de dupe zou zijn van zijn plannen. Volgens De Groot zijn eerder huurders met een kleine portemonnee de klos. „Veel jongeren zullen thuis moeten blijven wonen als de middenhuursector eraan gaat. In de sociale sector kunnen ze niet terecht en dan is er ook geen aanbod in de vrije sector.

Bij beleggersclub Vastgoed Belang zien ze de verkoopwoede ook groter worden. „Dat gaat alleen maar erger worden. De huurregulering komt bovenop allerlei belastingverhogingen”, zegt woordvoerder Kavish Partiman. „Veel verhuurders maken de keus om hun pand niet meer aan te houden. Ze denken: de koopmarkt is nu prima, ik ga eruit.”

Herfinancieren

Partiman wijst erop dat veel verhuurders ook extra redenen hebben om te stoppen. „Bijvoorbeeld omdat ze hun leningen moeten herfinancieren tegen een hoge rente. Per 1 juli wordt ook het verbod op tijdelijke huurcontracten van kracht. Dat is de keus snel gemaakt, zeker als je rendement al onder druk staat, want dan kom je niet meer van een huurder af. Sommige verhuurders kijken het wel nog één huurperiode aan, voor het geval die wet er toch niet doorkomt. Anderen stoppen nu al.”

Meer posts

ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer
Bureaucratie en strenge milieu-eisen verlammen woningmarkt
CBS: aantal woningen in ’pijplijn’ gelijk gebleven
Lees meer

Met ons in gesprek?