Nieuws

Bureaucratie en strenge milieu-eisen verlammen woningmarkt

CBS: aantal woningen in ’pijplijn’ gelijk gebleven

Bureaucratie en strenge milieu-eisen verlammen woningmarkt

Er zaten eind vorig jaar 177.000 woningen in de ’pijplijn’ om gebouwd te worden, waarmee er geen verandering is ten opzichte van het jaar ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

Daarbij maakt het CBS onderscheid tussen woningen die binnen twee jaar of daarna gebouwd worden. Eind 2023 had bijna 74% van de woningen in de pijplijn een looptijd van nul tot twee jaar, waarmee dat aantal uitkomt op zo’n 131.000 huizen. De rest, zo’n 46.000 woningen zit dus al langer ’in het vat’. Het aantal bouwvergunningen is vorig jaar naar zo’n 55.000 gedaald, onder meer als gevolg van de toegenomen bureaucratie en strengere milieu-eisen. De pijplijn zou bij een gelijkmatige oplevering goed zijn voor zo’n 65.000 woningen per jaar, maar de verwachting is dat de bouw dit jaar verder wegzakt. Ook is niet duidelijk welke woningen er mee geteld worden in de pijplijn van het CBS.

Zo worden er ook tijdelijke woningen neergezet voor statushouders en Oekraïners. Meerdere bronnen in de bouw meldden de afgelopen weken dat de woningcorporaties actiever worden al het gaat om nieuwbouw. Toch zijn de aannemers verontrust over de stapeling van regels die de bouw duurder maken. Het kost gemiddeld acht jaar om van een plan op de tekentafel tot een schop in de grond te komen. Amsterdam springt er het meest gunstig uit met 22.000 woningen in de pijplijn. Onduidelijk is om welke concrete projecten het gaat. Daarna volgt Den Haag met 10.000 woningen en Rotterdam en Utrecht, beide goed voor 9000 woningen. Deze aantallen lijken druppels op een gloeiende plaat van het tekort van zo’n 400.000 woningen.

Voor woningen in de pijplijn geldt dat een vergunning is verleend om te gaan bouwen of dat de bouw van de woning reeds gaande is, maar dat de woning nog niet is opgeleverd. Het CBS maakt dinsdag een vergelijking met 2015, toen de bouw weer aantrok na een aantal moeilijke jaren. De woningbouw zakte toen in als gevolg van de kredietcrisis.

Meer posts

ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer
Bureaucratie en strenge milieu-eisen verlammen woningmarkt
CBS: aantal woningen in ’pijplijn’ gelijk gebleven
Lees meer

Met ons in gesprek?