Nieuws

Concurrentie op woningmarkt neemt sterk toe; helft kopers verwacht boven vraagprijs te bieden

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren.

Concurrentie op woningmarkt neemt sterk toe; helft kopers verwacht boven vraagprijs te bieden

Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

Ook woningverkopers merken de toenemende interesse. Het verkoopvertrouwen blijft, net als vorig kwartaal, stijgen. Van de verkopers geeft 71% aan dit een goed moment is om een woning te verkopen, ten opzichte van 63% vorig kwartaal. Meer dan de helft van de ondervraagden gaat ervan uit dat dit over zes maanden nog steeds het geval is.

Overbieden

De toenemende concurrentie is ook terug te zien in de mate waarin woningzoekenden verwachten te moeten overbieden. Van de Funda-bezoekers verwacht de helft namelijk boven de vraagprijs te moeten bieden om een woning te kunnen aankopen. Bijna 17% geeft daarbij aan rekening te houden met een bod dat 10 tot 20% boven de vraagprijs ligt. Dat is fors gestegen ten opzichte van de vorige peiling, toen nog 11% van de ondervraagden dit aangaf.

Meer posts

ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer
Bureaucratie en strenge milieu-eisen verlammen woningmarkt
CBS: aantal woningen in ’pijplijn’ gelijk gebleven
Lees meer

Met ons in gesprek?