Nieuws

Zo hoog is het inkomen van de gemiddelde huizenkoper

In juli werden maar liefst 33.000 hypotheken aangevraagd via Hypotheken Data Netwerk (HDN), waar vrijwel alle grote aanbieders van hypotheken bij zijn aangesloten. Dat is het hoogste aantal van dit jaar. Het inkomen van de aanvragers is ook nog nooit zo hoog geweest.

Zo hoog is het inkomen van de gemiddelde huizenkoper

Gemiddeld hadden de aanvragers van een hypotheek voor een woning een gezamenlijk bruto jaarinkomen van €88.000. Zij sloten voor gemiddeld €339.500 een hypotheek af. Dat is €13.000 meer dan een jaar eerder.

Starters

Starters hebben met €79.000 een iets lager gemiddeld inkomen en kregen in juli een lening van gemiddeld €320.000 voor een huis. Dat is juist €10.000 lager dan een jaar eerder. Die inkomens zijn nog nooit zo hoog geweest. Dat komt volgens HDN door de loonstijgingen van de laatste tijd.

In vergelijking met juli 2022 werden in de afgelopen maand ruim 14% meer hypotheken afgesloten. Het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning steeg zelfs met 26%.

De woningmarkt zakte in 2022 snel in toen de hypotheekrente steeg. Inmiddels is die alweer maanden redelijk stabiel. Huizenkopers zijn er dus alweer meer aan gewend. Wel neemt 27% van de huizenkopers de oude, lagere hypotheekrente mee. Dat is een verdubbeling ten opzichte van juli 2022. Consumenten lenen ook iets meer ten opzichte van de waarde van het huis.

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?