Nieuws

Woningzoekenden hunkeren naar huizen onder de 2 ton: ‘In heel Nederland scheve verhoudingen’

Woningzoekenden snakken naar woningen onder de 2 ton, maar komen van een koude kermis thuis. Dat blijkt uit het Woonwensenonderzoek en data-analyse van Funda.

Woningzoekenden hunkeren naar huizen onder de 2 ton: ‘In heel Nederland scheve verhoudingen’

Het verschil tussen vraag en aanbod is gigantisch. De interesse in woningen tot 200.000 euro was gemiddeld het hoogst, laat het woningplatform weten. Met slechts negenduizend beschikbare woningen viel er echter weinig te kiezen, dat is slechts 3,85 procent van het totale aanbod op de huizensite.

Dat er een kloof is gegroeid tussen vraag en aanbod blijkt wel uit de andere prijscategorieën. In de categorie vanaf 7 ton stonden maar liefst 35.000 woningen te koop, zo’n 15 procent van het totale aanbod. Terwijl daar het minste interesse voor was. ,,Je ziet met deze data zwart-op-wit dat er in heel Nederland scheve verhoudingen zijn tussen de woonwensen en het beschikbare aanbod’’, zegt Funda-directeur Joost Dop.

Utrecht

In vrijwel heel Nederland werd gemiddeld genomen het meest gereageerd op woningen onder de 200.000 euro. Dat komt neer op zo’n 4,64 reacties per week per woning. Alleen Utrecht is een uitzondering. Daar werd het meest gereageerd op woningen in de prijscategorie 3 tot 4 ton.

Uit de analyse van het zoekgedrag van miljoenen websitebezoekers blijkt dat een groot deel van de starters (65 procent) niet wil uitwijken voor een eerste woning. Ze zijn gehecht aan hun stad of regio. Ongeveer twee derde van hen is wel bereid om concessies te doen aan hun woningwensen. Het aanbod aan kleine, betaalbare, appartement is echter klein.

Doorstromers willen minder concessies doen. Zij wachten liever langer op een geschikte vervolgwoning. Volgens Funda is voor doorstromers de wens om gelijkvloers te wonen een belangrijke reden om te verhuizen: 28 procent van de ondervraagden noemt dit als reden. In zijn algemeenheid was er meer interesse in appartement dan in woonhuizen. Er stonden vorig jaar in totaal 164.671 huizen te koop en 70.343 appartementen.

Het onderzoek van het populaire woningplatform bevestigt andermaal dat de woningprijs één van de belangrijkste factoren is die het voor zowel starters als doorstromers lastig maakt om een passende woning te vinden. Uit onderzoek van databedrijf Calcasa bleek onlangs dat voor een gemiddelde koopwoning in Nederland inmiddels een inkomen van bijna een ton vereist is. De verwachtingen voor komend jaar zijn bovendien weinig hoopgevend. ING voorspelde al dat de huizenprijzen nog met 5 à 8 procent zullen stijgen.

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?