Nieuws

Woningtekort neemt toe, vooral door bevolkingsgroei

Het woningtekort is afgelopen jaar verder toegenomen. Dat meldt onderzoeksbureau ABF Research, dat daar jaarlijks onderzoek naar doet in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er zijn nu op papier 390.000 woningen te weinig, 75.000 meer dan vorig jaar.

Woningtekort neemt toe, vooral door bevolkingsgroei

Ook de komende jaren laten volgens de prognoses van ABF nog geen verlichting zien. Het aantal huishoudens neemt namelijk sterker toe dan voorzien. Naar schatting komen er tot 2031 110.000 meer bij dan eerder werd verwacht.

De voornaamste oorzaak is een sterker dan verwachte bevolkingsgroei, vooral door de stroom van vluchtelingen uit Oekraïne die vorig jaar op gang kwam na de Russische invasie in dat land. Daarnaast speelt mee dat huishoudens gemiddeld kleiner worden en meer ouderen langer thuis blijven wonen.

De nieuwe verwachting van ABF is dat er tot en met 2030 in totaal 981.000 woningen nodig zijn. Dat zijn er 81.000 meer dan de ambitie die het demissionaire kabinet bij zijn aantreden uitsprak.

Dat de opgave nog groter blijkt dan gedacht, komt "niet onverwacht", erkent demissionair woonminister Hugo de Jonge. Het onderstreept volgens hem de noodzaak om meer tempo te maken met de bouw van nieuwe woningen. Hij zegt ook dat dit er het afgelopen jaar niet makkelijker op is geworden, vooral door de oplopende rent

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?