Nieuws

Woning mag niet meer aan iedereen worden verkocht

Koopwoningen tot 355.000 euro mogen straks niet meer aan iedereen worden verkocht. Door een wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) mogen gemeenten huiseigenaren straks dwingen hun woning alleen nog te verkopen aan mensen met een laag- of middeninkomen.

Woning mag niet meer aan iedereen worden verkocht

Een meerderheid van de Tweede Kamer lijkt een wetsvoorstel van de CDA-bewindsman om dat voor elkaar te krijgen te steunen. Het idee van het voorstel is dat woningzoekenden met een laag inkomen of een middeninkomen meer kans maken op een koopwoning. Het gevolg is dat een koopwoning mogelijk niet meer aan iedereen kan worden verkocht, wat weer gevolgen heeft voor de verkoper.

Verzet coalitie

Het wetsvoorstel stuit op verzet in de eigen coalitie. Coalitiepartijen VVD en D66 vinden dat woningeigenaren te hard worden geraakt door het voorstel van De Jonge. De liberale partijen vinden dat de wet van de CDA-minister te ver gaat als het gaat om toewijzen van woningen.

VVD-Kamerlid Peter de Groot trekt fel van leer tegen het wetsvoorstel. Zijn grootste bezwaar is dat een gemeente straks kan bepalen aan wie een particulier zijn huis verkoopt. „Het is jouw huis, dus jij moet zelf kunnen bepalen aan wie je het verkoopt, niet de overheid. Daarbij is dit de zoveelste maatregel over hoe we het tekort aan woningen verdelen, terwijl we alles op alles moeten zetten om meer bij te bouwen. Daar draagt dit echt niks aan bij.”

D66-Kamerlid Boulakjar wijst erop dat woningbezitters ’door allerlei hoepels van gemeenten heen moeten’ voordat zij hun woning kunnen verkopen. „Ook bestaande koopwoningen vallen onder het wetsvoorstel, daar heeft mijn fractie moeite mee. De gemeente bepaalt aan wie je straks verkoopt. Dit wetsvoorstel raakt aan de keuzevrijheid.”

Ook staat in het wetsvoorstel dat gemeenten voorrang kunnen geven aan mensen met een cruciaal beroep, zoals leraren en verpleegkundigen. De zogeheten Huisvestingswet wordt niet alleen gewijzigd voor bestaande koopwoningen. Gemeenten mogen straks ook meer eisen stellen aan nieuwbouwhuizen en huurwoningen. „Het raakt de woningeigenaar niet, het doet geen afbreuk aan de verkoopprijs”, beweert De Jonge. „Het is consequent kiezen voor de woningzoekende.”

Prijsopdrijvend effect

De Raad van State was eerder ook erg kritisch over het voorstel. De belangrijkste adviseur van het kabinet vroeg om meer toelichting op de negatieve gevolgen van de maatregel voor eigenaren die hun woning willen verkopen. „Ook wijst de Afdeling advisering erop dat de maatregel een prijsopdrijvend effect kan hebben. Het is onduidelijk wat de privaatrechtelijke gevolgen zijn van de maatregel en wie daar toezicht op houdt.” Mogelijk wordt het wetsvoorstel nog getorpedeerd of aangepast. De PVV kondigt al aan een VVD-amendement te steunen om de wet niet te laten gelden voor alle bestaande woningen, maar alleen voor nog te bouwen woningen.

De Jonge probeert zijn beloofde regie op de volkshuisvesting regelmatig met dwang op te leggen. Eerder drukte de minister al allerlei verduurzamingsmaatregelen door en straks mogen woningbezitters dus niet meer zelf bepalen aan wie ze hun eigen huis verkopen. In politiek Den Haag klinkt de verwachting dat het wetsvoorstel een Kamermeerderheid haalt, al gaan sommige fracties daarover nog in beraad. Aankomende dinsdag wordt er over het voorstel gestemd.

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?