Nieuws

Prijs van oudere woningen daalde eind vorig jaar onevenredig hard

Prijzen van woningen gebouwd vóór 1930 daalden in het laatste kwartaal vorig jaar onevenredig hard in vergelijking met huizen gebouwd na de jaren 30. Het energielabel speelt daarbij mogelijk een rol, blijkt uit een analyse van Kadasterdata.nl. Zo lag de gemiddelde huisprijs van oude woningen met een zuiniger energielabel 34 procent hoger.

Prijs van oudere woningen daalde eind vorig jaar onevenredig hard

De prijzen van woningen van voor 1930 daalden in de laatste drie maanden van 2022 met 6 procent. Ook de prijs van huizen gebouwd tussen 1961 en 1971 daalden sterk (3,6 procent). De belangrijkste verklaring daarvoor is de beperkte energiezuinigheid van die huizen, denkt Kadasterdata.nl. Tussen de bouwjaren 1880 en 1928 ligt de gemiddelde vierkante meterprijs bij woningen met energielabel G gemiddeld een kwart lager dan met een label F of zuiniger.

Hoewel er nog geen energielabels bestonden voor woningen uit begin 1900, kunnen we de manier waarop die huizen gebouwd zijn vergelijken met het huidige label G. Peter Abrahamse van Kadasterdata.nl: ,,Een simpele verduurzamingsstap als isoleren of dubbelglas brengt dat al snel naar label C of B. Dat dit zo enorm veel verschil maakt in de gemiddelde huizenprijs, had ik niet direct verwacht.’’

Instapklare duurzame woning

Abrahamse verwacht dat huizenzoekers in de toekomst vaker kijken naar het energielabel bij de aanschaf van hun huis. ,,En willen zij daar significant meer voor betalen. Ik vermoed dus dat woningen met een wat hoger energielabel sneller verkocht raken.’’

De prijs van een appartement met ten minste energielabel C steeg maar liefst met 351 euro per vierkante meter. Voor huizen was deze stijging 236 euro. ,,Een flinke verduurzamingsslag als het vervangen van kozijnen en ramen heeft nogal wat impact op tijd, geld en buurtoverlast. Wanneer je een beperkter budget hebt, is een woning kopen en vervolgens een beschikbare aannemer zoeken terwijl de dubbele maandlasten doorlopen, eigenlijk ondoenlijk. Mede daardoor is een instapklare duurzame woning nu aantrekkelijker dan ooit.’’

Kadasterdata.nl is een online platform voor woninginformatie van Nederland. Het platform koppelt en verrijkt data. Hiervoor combineren zij data van het Kadaster, de BAG, het Centraal Bureau voor Statistiek en andere bronnen.

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?