Nieuws

Prijs koopwoning voor eerst in tien jaar gedaald: dit kost een gemiddeld huis in jouw gemeente

De gemiddelde prijs van een koopwoning is voor het eerst in tien jaar gedaald. Gemiddeld werd er in 2023 ruim 416.000 euro voor een koophuis afgerekend. In 2022 was dat nog 429.000 euro. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Wie een huis wil kopen in de goedkoopste gemeente, moet in Pekela zijn. Voor ruim acht ton meer woon je in de duurste gemeente. In het algemeen is de gemiddelde transactieprijs voor een koopwoning voor het eerst in tien jaar gedaald. In 2023 was deze ruim 12.000 minder dan in 2022, de eerste daling sinds 2013.

Prijs koopwoning voor eerst in tien jaar gedaald: dit kost een gemiddeld huis in jouw gemeente

Dat betekent dat een koopwoning gemiddeld 3 procent goedkoper is geworden. Het hoogste prijsniveau in de afgelopen tien jaar werd bereikt in augustus 2022, zo blijkt uit eerdere cijfers van het CBS. Daarna werd de daling ingezet als gevolg van de stijgende hypotheekrente en zorgen over de economie.

Schommelingen

In 2022 was er in nagenoeg alle gemeenten een hogere verkoopprijs dan het jaar daarvoor. In 2023 zijn er meer verschillen: zo was de gemiddelde transactieprijs in bijvoorbeeld Zoeterwoude ruim 24 procent hoger, en in Schiermonnikoog was het juist 32 procent lager. Dat heeft er mee te maken dat er in allebei de gemeenten relatief weinig huizen worden verkocht, waardoor de gemiddelde transactieprijzen flink kunnen schommelen.

In het chique Bloemendaal was de gemiddelde transactieprijs afgelopen jaar bijna 1,1 miljoen euro. Ook in het Noord-Hollandse Blaricum en Laren kwam het gemiddelde uit boven de 1 miljoen euro. Het was vorig jaar voor het eerst dat er in een gemeente gemiddeld meer dan 1 miljoen euro werd betaald voor een huis. Acht van de tien gemeenten met de hoogste gemiddelde koopsom lagen in de provincie Noord-Holland.

In het Groningse Pekela lag dat bedrag een stuk lager: daar betaalde je gemiddeld 215.800 euro voor een koopwoning. Maar ook in Heerlen en Kerkrade (Limburg) hoefde je minder diep in de buidel te tasten als je op zoek was naar een huis. Het gemiddelde lag daar ook onder de 250.000 euro. Van de tien gemeenten waar je gemiddeld het minste betaalt voor een koopwoning zijn er vier in Limburg en vijf in de provincie Groningen.

Er wordt niet gecorrigeerd voor het soort of de kwaliteit van de woning, waardoor de gemiddelde transactieprijs in gemeenten met veel villa’s, zoals in Bloemendaal, hoger ligt dan gemeenten met veel verkochte appartementen. Opvallend is dat vorig jaar dezelfde gemeenten uit de bus kwamen als duurste en goedkoopste. Bloemendaal, waar ook Aerdenhout onder valt, voerde ook toen de lijst aan, en Pekela sloot hem af.

Wel is het verschil tussen de duurste en goedkoopste gemeente kleiner geworden: dat was dit jaar 873.000 euro, een jaar eerder was dit nog 888.000 euro.

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?