Nieuws

Meer dan helft jongeren boos en gestrest door woningnood

Het niet kunnen vinden van een passende, betaalbare woning, zorgt bij meer dan de helft van de jongeren tussen de 18 en 25 voor boosheid, verdriet, frustratie en stress. Belangrijke levensfases, zoals zelfstandig wonen, samenwonen en een gezin stichten, worden uitgesteld. Zo blijkt uit nieuw onderzoek van verzekeraar Aegon onder ruim duizend Nederlander

Meer dan helft jongeren boos en gestrest door woningnood

De maatschappelijke gevolgen van het niet (tijdig) vinden van passende, betaalbare woningen zijn groot. Vooral het langer thuis wonen van jongeren (91%), moeilijker doorstromen van ouderen naar meer passende woningen (81%), uitstellen van samenwonen (74%) en het wachten met het stichten van een gezin (65%) wordt veel herkend. Ook zegt 65% dat zij zien dat gescheiden stellen noodgedwongen langer onder één dak blijven wonen. En deze percentages liggen hoger als je kijkt naar de verschillende groepen.

Bijna alle ondervraagden herkennen de krapte op de woningmarkt in de omgeving. Negen op de tien ziet weinig aanbod en vindt de tijd die het duurt om een woning te vinden lang. Jongeren ervaren dat nog sterker (95%). Acht op de tien ziet dat het huidige woningaanbod niet voldoet aan de wensen die er zijn. Van vrijwel de hele onderzoeksgroep zegt rond de 90% dat de huizen tegenwoordig onbetaalbaar zijn en dat er door hoge woonlasten minder budget is voor noodzakelijke uitgaven.

Minder kritisch

Door het krappe woningaanbod nemen mensen eerder genoegen met een woning. Zo worden mensen minder kritisch op de kwalitatieve staat van de woning (86%), wonen mensen kleiner dan gewenst (83%) of in een woning die niet volledig aan de wensen voldoet (68%). Vooral jongeren (75%) stellen hun woonwensen makkelijker bij.

Zo’n 93% vindt het lastig een woning te vinden in de gewenste buurt of plaats. Wel ziet bijna de helft van de ondervraagden meer mogelijkheden om buiten de steden te wonen doordat er meer mogelijkheden zijn om thuis te werken. Daarnaast worden alternatieve woonvormen zoals woningdelen, tiny houses en kangoeroewoningen steeds populairder.

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?