Nieuws

Koophuis gemiddeld 5 keer zo duur als in 1993

De prijs van een koophuis is momenteel vijf maal zo hoog als in 1993. Betaalde je dertig jaar terug nog gemiddeld ongeveer 80.000 euro voor een woning, inmiddels is dat 434.000 euro.

Koophuis gemiddeld 5 keer zo duur als in 1993

In het kort

  • Prijs koophuis is vijf keer hoger dan in 1993, gemiddeld 434.000 euro
  • Prijzen in Noord-Holland en Amsterdam stegen het meest
  • Stijging komt onder meer door migratie, fiscale voordelen en beperkt aanbod

Vooral in Noord-Holland schoten de prijzen omhoog, blijkt uit cijfers van dataverzamelaar Calcasa. Gemiddeld werd een huis daar de afgelopen drie decennia zes keer zo duur. Daarbij was Amsterdam een uitschieter. De prijzen in de hoofdstad zijn sinds begin jaren negentig zelfs zeven keer over de kop gegaan.

De stijging was relatief het kleinst in Limburg. Maar zelfs in de gemeente met de kleinste stijging, Simpelveld, zijn huizen nu vier keer zo duur als dertig jaar terug.

Volgens Calcasa zijn er diverse oorzaken voor die extreme stijging. Zo steeg de vraag naar huizen sterk, onder meer doordat er nu meer alleenstaanden zijn. Ook migratie speelde een rol. Verder steeg de koopkracht van veel huishoudens en stimuleerde de overheid het huizenbezit met fiscale regelingen zoals de hypotheekrenteaftrek.

Gebrek aan nieuwbouw stuwt prijzen op

Daarnaast hebben projectontwikkelaars de laatste jaren weinig huizen kunnen bouwen door de stikstofproblematiek. Ook is er weinig bouwgrond beschikbaar. Daardoor is het aanbod van koophuizen klein, terwijl de vraag groot is. Dit drijft de prijzen op.

Dat was de voorbije jaren goed te merken. Woningprijzen stegen in één jaar soms meer dan 20 procent. Sowieso werden huizen sinds 1993 vrijwel continu duurder.

Alleen in de periode tussen 2008 en 2013 en in het afgelopen jaar daalden de prijzen. In de eerste periode kwam dat door de kredietcrisis, terwijl experts de daling van afgelopen jaar vooral zien als een afkoeling van een oververhitte markt. Die afkoelingsperiode lijkt overigens alweer voorbij, want de voorbije twee maanden was een prijsstijging te zien.

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?