Nieuws

Kerkrade tweede, Brunssum vierde op landelijke ranglijst als goedkoopste en minst geliefde gemeentes van Nederland.

Kerkrade tweede, Brunssum vierde op landelijke ranglijst als goedkoopste en minst geliefde gemeentes van Nederland.

Kerkrade tweede, Brunssum vierde op landelijke ranglijst als goedkoopste en minst geliefde gemeentes van Nederland.

In Pekela koop je een huis onder de 250.000 euro: 'Veel voor weinig'

In slechts vier Nederlandse gemeenten ligt de gemiddelde prijs voor een woning nog onder de 250.000 euro. Het zijn niet de meest centraal geleden plekken: Kerkrade, Brunssum, Eemsdelta en de goedkoopste gemeente is Pekela. Wat krijg je daar voor een kwart miljoen?

In het Groningse Pekela ligt de gemiddelde prijs van koopwoning volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 230.800 euro. Het plaatsje met 12.000 inwoners ligt op ruim twee uur rijden van Utrecht. Je hebt er een kinderboerderij, een badmintonclub en een basisschool. Ideaal voor starters dus.

'Iedereen groet elkaar'

Volgens makelaar Erik Siefkes van Siefkes Vastgoed is het een kindvriendelijke plek. "Je hebt hier alles dichtbij", zegt hij tegen Editie NL. "Mensen denken vaak dat het ver weg is van alles maar je bent binnen een half uur in Groningen." Daarnaast liegen de prijzen er niet om. "Je krijgt hier veel voor weinig en het is er erg prettig wonen. Iedereen groet elkaar hier."

Hij verkoopt momenteel 59 woningen in de regio. Waaronder de H. Hindersstraat 135. Een twee-onder-een- kapwoning voor 195.000 euro. "Deze woning staat op een unieke locatie, pal aan het vaar- en viswater." Voor die prijs krijg je 5 kamers en een tuin van bijna 400 vierkante meter.  

Wie een iets modernere woning wil kan gaan voor de Jan R. Stuutstraat 95. Die staat te koop voor 225.000 euro. Dan krijg je 4 kamers op een perceel van maar liefst 1260 vierkante meter.  "Deze woning staat in een kindvriendelijke buurt en is perfect voor een gezin."

Goedkoopste en duurste

Niet alleen in Pekela liggen de prijzen gemiddeld nog onder de 250.000 euro. Na die gemeente is Kerkrade de goedkoopste gemeente van Nederland. In deze Limburgse stad liggen de prijzen gemiddeld op 237.800 euro. Niet ver daarvandaan ligt Brunssum waar de prijzen gemiddeld op 239.300 euro liggen. Op de vierde plek, helemaal in het noorden ligt de Eemsdelta waar de prijzen gemiddeld 247.700 euro zijn. De duurste gemeente van Nederland is Bloemendaal. Daar is de gemiddelde vraagprijs 1.118.900 euro.

Dat de prijzen in Pekela nog zo laag zijn heeft volgens hoogleraar woningmarkt van de TU Delft, Peter Boelhouwer met de afstand tot de Randstad te maken. "Hoe verder je daar vanaf ligt, hoe lager de prijzen liggen. Behalve Groningen stad dan. Dat wordt ook gezien als een kerngebied. Maar hoe verder je van een kerngebied weg bent, hoe harder de prijzen voor een koophuis dalen."

Dit zijn volgens hem vaak de gebieden waar de bevolking minder snel ontwikkelt en waar er maar weinig sociale huurwoningen zijn. "In de gebieden waar meer woningaanbod is dan vraag zie je dat de prijzen naar beneden gaan." Toch zie je dat ook in de buitengebieden de prijzen voor woningen zijn gestegen. "Dit moet je zien als een soort rimpel in het water. In het kerngebied stegen de prijzen vrij snel. Dit gaat in een golfbeweging en bereikt uiteindelijk ook de buitengebieden." Nu de prijzen weer aan het dalen zijn zullen de prijzen in het buitengebied uiteindelijk ook gaan dalen.

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?