Nieuws

’Jongeren laten baan liggen door woonproblematiek’

De meeste jongeren willen best verhuizen voor een nieuwe baan, maar dan moeten er in de buurt wel betaalbare woningen beschikbaar zijn. Een onderzoek onder starters geeft aan dat zelfs 25% van hen heeft afgezien van een sollicitatie vanwege de woonproblematiek.

’Jongeren laten baan liggen door woonproblematiek’

Dat blijkt uit een onderzoek van adviesketen Viisi Hypotheken onder ruim duizend Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud zonder koopwoning. Van hen zegt 57% bereid te zijn om te verhuizen voor een nieuwe baan.

„Door de torenhoge huizenprijzen en een steeds kleiner aanbod koopwoningen raakt voor veel starters de droom van een eigen koopwoning steeds verder uit het zicht”, zegt Hergen Dutrieux, medeoprichter van Viisi Hypotheken. Volgens hem zouden bedrijven met creatieve oplossingen moeten komen, zoals het beschikbaar stellen van bedrijfswoningen of door zich op andere wijze in te spannen voor huisvesting van werknemers.

In het onderzoek is ook starters gevraagd welke hulp van werkgevers zij graag willen zien. Daarbij denkt een meerderheid aan de vergoeding van de kosten van een aankoopmakelaar. Ook wordt de bouw van bedrijfswoningen geopperd, zoals vroeger werd gedaan door Philips.

Het aantal respondenten dat in de komende twaalf maanden hun eerste woning verwacht te kunnen kopen, komt dit kwartaal uit op 20%. Dat is bijna evenveel als drie maanden eerder. „Ondanks alle misère zijn er nog altijd kansen voor starters”, meent Dutrieux: „Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat starters in het afgelopen jaar bijna 5% meer bestaande woningen hebben gekocht dan in 2022. Daarnaast ligt hun aandeel in het totale aantal verkopen ruim 10% hoger dan vijf jaar geleden.”

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?