Nieuws

Jonge huizenkopers krijgen weer voet tussen de deur

Jarenlang waren ze nagenoeg kansloos op de woningmarkt, maar jonge huizenkopers hebben weer betere vooruitzichten. De woningmarkt lijkt echt af te koelen.

Jonge huizenkopers krijgen weer voet tussen de deur

Volgens hypotheekbemiddelaar De Hypotheker is het aantal hypotheekaanvragen van jonge huizenkopers tot 35 jaar in de eerste vijf maanden van dit jaar met 17 procent toegenomen, vergeleken met de laatste vijf maanden van vorig jaar. De Hypotheker spreekt van ‘een duidelijke kentering’ vergeleken met de kwartalen daarvoor toen het aantal aanvragen door jongeren bleef dalen.

Nu de huizenmarkt iets lijkt af te koelen, wordt het voor jonge huizenkopers bijna overal eenvoudiger om een woning te kopen. In Flevoland (+31 procent), Noord-Brabant (+28 procent) en Zeeland (+21 procent) zien de twintigers en begin dertigers hun kans schoon, maar ook in de Randstad, vooral in Zuid-Holland (+24 procent) en Utrecht (+21 procent).

Trendbreuk

Jongeren profiteren van de afkoelende woningmarkt. Volgens de hypotheker liggen de huizenprijzen nu 2 procent lager dan eind 2021 en dat is een trendbreuk met voorgaande jaren.

Een andere oorzaak dat jongeren weer kans maken is de hypotheekrente die ten opzichte van januari met bijna 2 procent is gestegen. Dat werkt zo: jongeren kunnen dan weliswaar minder lenen, maar er zijn ook minder kapers op de kust en dus is er minder noodzaak om ver boven de vraagprijs te bieden.

Bovendien zijn de prikkels om jongeren aan een huis te helpen er nog altijd. De jubelton, de belastingvrije schenking van ouders van maximaal 100.000 euro, wordt pas eind dit jaar afgeschaft. Daarnaast hoeven huizenkopers tot 35 jaar sinds vorig jaar geen overdrachtsbelasting meer te betalen bij woningen tot 400.000 euro. En in driekwart van de gemeenten wordt inmiddels de starterslening aangeboden. Deze lening komt bovenop de maximale hypotheek en is de eerste drie jaar aflossings- en rentevrij. Het aantal startersleningen groeide vorig jaar met ruim een derde.

Hypotheekbedrag

,,Toch blijft de vraag naar betaalbare woningen onverminderd groot. Het gemiddelde hypotheekbedrag in de leeftijdscategorie tot 35 jaar steeg sinds begin dit jaar met 10 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2021 tot gemiddeld 318.000 euro. Desondanks zien we een opvallende stijging van het aantal hypotheekaanvragen en dat is een positieve ontwikkeling’’, zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker.

Luiten wijst erop dat de steuntjes in de rug voor starters nodig blijven, zoals pogingen van gemeenten om beleggers te weren, de verhoging van de overdrachtsbelasting voor beleggers en de financiële steun van gemeenten bij de aankoop van een huis.

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?