Nieuws

Hypotheekrentes dalen licht na wekenlange stijging

De rentes op hypotheken zijn vorige week heel licht gedaald, nadat ze een aantal weken flink opliepen. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Van Bruggen. Het gaat dan vooral om hypotheken met een vaste rente. Wie een variabele rente wil, betaalt wel meer dan een week geleden.

Hypotheekrentes dalen licht na wekenlange stijging

Hypotheekrentes zijn in september en oktober hard gestegen, nadat ze in de eerste helft van dit jaar ook al flink de hoogte in schoten. In de voorbije week is die stijging even een halt toegeroepen.

Wie zijn hypotheekrente voor tien jaar wil vastleggen met NHG-garantie, betaalt nu gemiddeld 4,52 procent. Dat is ietsje minder dan de 4,54 procent van een week eerder. Ook bij andere populaire rentes, zoals vijf jaar vast en twintig jaar vast, daalde het gemiddelde tarief heel licht, met 0,01 of 0,02 procentpunt.

Dat de tarieven vorige week niet zijn gestegen, komt doordat de rentes op de kapitaalmarkt niet omhooggingen, zegt Oscar Noorlag van Van Bruggen. Dat is waar beleggers hun geld aanbieden voor bijvoorbeeld bedrijven en banken. De vaste hypotheekrentes hangen daar sterk mee samen.

Of we de komende tijd verdere dalingen kunnen verwachten, betwijfelt Noorlag. De kapitaalmarktrente is alweer iets opgelopen, dus het zou zomaar kunnen dat de hypotheekrentes de komende weken dat patroon volgen.

De variabele rente steeg vorige week wel, van gemiddeld 2,59 naar 2,81 procent. Het adviesbureau verwacht dat deze rente de komende tijd nog verder stijgt. Dit komt onder meer door de Europese Centrale Bank (ECB). Die verhoogde zijn rentes vorige maand voor de derde keer in korte tijd. Dat heeft veelal een grote invloed op de variabele hypotheekrente.

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?