Nieuws

Hypotheekrente daalt al tien weken op rij

De vaste hypotheekrente is sinds eind oktober al tien weken op rij gedaald. De snelheid van de huidige daling zegt veel over de mate van concurrentie op de hypotheekmarkt, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld die bij de spaarrentes, meldt De Hypotheekshop.

Hypotheekrente daalt al tien weken op rij

Sinds eind oktober is de rente op vaste hypotheken met een looptijd van vijf jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) het meest verlaagd, namelijk met 0,7 procentpunt. Maar ook de daling van de hypotheekrente dertig jaar vast met NHG nadert inmiddels de half procentpunt. Het belangrijkste hypotheektarief van tien jaar vast met NHG heeft in tien weken tijd daarbij de grootste daling laten zien sinds het begin van de meting in 2004.

Onder grens van 4%

De scherpste hypotheektarieven op vijf, tien en twintig jaar vast met NHG staan inmiddels weer onder de 4%. En volgens De Hypotheekshop is het slechts een kwestie van tijd voordat ook dertig jaar vast met NHG die barrière doorbreekt.

Doorstromers

De ontwikkeling van kortlopende hypotheekrentes, die vooral belangrijk zijn voor doorstromers, hangt meer direct af van het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Op dit moment verwacht De Hypotheekshop dat de ECB de rente komende tijd nog ongewijzigd houdt. In de loop van 2024 zal de ECB de rente naar verwachting geleidelijk aan wat verlagen om te voorkomen dat de economie in een langdurige recessie terechtkomt.

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?