Nieuws

Huizenprijzen zakken, maar huren stijgen vooral in grote steden stug door

Terwijl de huizenprijzen hard dalen, lopen de huren met name in de grote steden verder op. Nieuwe huurders betaalden in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam in het eerste kwartaal 5% tot ruim 6% meer huur vergeleken met een jaar geleden, meldt Pararius. Het verhuurplatform ziet het aanbod huurwoningen krimpen.

Huizenprijzen zakken, maar huren stijgen vooral in grote steden stug door

„Huurders reageren en masse op vrijgekomen huurwoningen terwijl het totale huuraanbod afneemt”, constateert de marktleider op de verhuurmarkt in zijn kwartaalbericht. Pararius meldt van makelaars uit heel Nederland, maar vooral vanuit de Randstad, te vernemen dat particuliere beleggers afstand doen van hun woningen „uit voorzorg”.

In Eindhoven waren de huurprijzen per vierkante meter in het eerste kwartaal 2,3% hoger, terwijl de huurstijging in Utrecht beperkt bleef tot 1,4%. De huren stegen in drie kwart van de 70 woonplaatsen die Pararius in zijn woonbericht meeneemt. Op de koopwoningmarkt is juist een omgekeerde prijsontwikkeling. Vorig week meldde makelaarsclub NVM een prijsdaling van ruim 8% vergeleken met een jaar geleden.

Directeur Jasper de Groot van Pararius noemt vooral de aanstaande regulering van de middenhuur als reden dat verhuuurders afstand doen van hun panden: „Het aantal beschikbare vrije sector huurwoningen neemt op deze manier drastisch af. Terwijl de vraag naar huurwoningen onverminderd hoog blijft”, aldus de Groot.

Door de beoogde maatregel moet de huur van ongeveer 300.000 vrije sector-huurwoningen omlaag, liet woonminister Hugo de Jonge eerder weten. Veel verhuurders willen dit niet afwachten, terwijl bovendien de belastingdruk dit jaar ook fors is gestegen en banken hogere rentes vragen bij verlenging van hypotheekcontracten. In de Tweede Kamer is bovendien een meerderheid voor afschaffing van de tijdelijke huurcontracten, wat volgens brancheorganisatie Vastgoed Belang ook zal bijdragen aan een daling van het aanbod.

Diemen

De grootste huurstijgingen waren er in Diemen (+19,5%), Gouda (+17,4%), Almelo (+15%), Amersfoort (+11,1%). Omlaag ging het onder andere in Zaandam (-3,6%), Delft (-3%), Hilversum (-2,1%), Lelystad (-1,9%) en Nijmegen (-1,2%).

Gemiddeld steeg de huurprijs van kale huurwoningen in de vrije sector steeg in het eerste kwartaal met 2,5%. Nieuwe huurders betaalden gemiddeld €14,66 per vierkante meter per maand. De vierkantemeterprijs van gemeubileerde woningen steeg voor nieuwe huurders 1,3% naar €20,07. Gestoffeerde woningen daalden wel in prijs. Huurders betaalden hiervoor 4,2% minder.

Statistieken en advertenties bekijken

Bericht promoten

Alle reacties:

1Timmers Vastgoed en Financiele Diensten


Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?