Nieuws

Huizenprijzen stijgen in sneller tempo: vooral regio Utrecht hard omhoog

De stijging van de Nederlandse huizenprijzen gaat een tandje harder. In de laatste drie maanden van 2023 werd voor bestaande koopwoningen gemiddeld 3,1% meer betaald dan een kwartaal eerder. Vooral in de regio Utrecht ging het als een raket omhoog, blijkt uit de nieuwste cijfers van makelaarsorganisatie NVM.

Huizenprijzen stijgen in sneller tempo: vooral regio Utrecht hard omhoog

„Kopers en verkopers tonen vertrouwen in de markt. De dalende hypotheekrente en stijgende inkomens dragen daar zeker aan bij. Daardoor zien we het beschikbare aanbod woningen weer kleiner worden. Dat wakkert de concurrentie tussen kopers aan”, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen.

Krapper

De huizenprijzen stegen sneller dan in het derde kwartaal vorig jaar, toen de NVM een kwartaal-op-kwartaalstijging van 1,7% vaststelde. De markt is ook nog krapper geworden dan deze al was, constateert de NVM. In het vierde kwartaal had een koper keuze uit 2,1 huizen. Dat was een kwartaal eerder nog 2,6. Ter vergelijking: op het dieptepunt van de huizenmarkt in 2013 konden kopers uit wel 30 woningen kiezen.

Van de woningen werd 53% boven de vraagprijs verkocht, dat was een kwartaal eerder 46%. Het sterkst in prijs stegen tussenwoningen, maar ook vrijstaande woningen werden meer waard.

Een positief puntje was dat NVM-makelaars wel meer huizen verkochten in het vierde kwartaal: 36.500. Dit is ongeveer een tiende meer ten opzichte van een jaar geleden. Tegelijk is het aanbod met bijna een kwart gekrompen.

Utrecht

Vooral in de regio Utrecht gingen de prijzen hard omhoog. In een kwartaal stegen de prijzen met ruim 7% naar gemiddeld €502.000. Ook in Den Haag en omgeving stegen de prijzen bovengemiddeld. In de regio Amsterdam ging het kwartaal-op-kwartaal 2% omhoog, terwijl in de voorheen ook razend populaire regio Haarlem de prijzen gelijk bleven. Ook Flevoland maakte pas op de plaats, terwijl de prijzen in Zeeuws-Vlaanderen zelfs 3% zakten.

Al sinds vorig voorjaar gaan de Nederlandse huizenprijzen weer omhoog na een scherpe daling. Gemiddeld werd in het vierde kwartaal voor een woning €434.000 betaald. Over een jaar gemeten is sprake van een prijsstijging van 5,3%. De huizenprijs is daarmee ook bijna terug op de top van €438.000 in de laatste maanden van 2021, al past daarbij wel de kanttekening dat sindsdien een enorme inflatie heeft plaatsgevonden. Die euro’s zijn nu minder waard.

Nieuwbouw

Gerssen tekent aan dat de woningmarkt nog allesbehalve gezond is. „Daarvoor is evenwicht tussen vraag en aanbod een vereiste en daar is nu absoluut geen sprake van. De markt van bestaande koopwoningen en nieuwbouw zijn communicerende vaten. Meer nieuwbouw ontlast de markt van bestaande woningen waar het aanbod nu krimpt en de prijzen stijgen.

De nieuwbouwmarkt is zich enigszins aan het herstellen. NVM-makelaars verkochten in het vierde kwartaal 2023 ruim 6.100 nieuwbouwwoningen, een toename van 8% ten opzichte van een kwartaal eerder. Het is zelfs 57% meer dan een jaar geleden, toen de markt volledig was ingestort. Het aanbod nieuwbouwwoningen ligt dit kwartaal op ruim 19.500 woningen. Dat is het hoogste punt sinds begin 2016.

Door de druk op de nieuwbouwmarkt zijn de prijzen van nieuwe huizen wel aan het zakken. De gemiddelde prijs van een verkochte nieuwbouwwoning kwam in het vierde kwartaal uit op €468.000. Dat is bijna 0,9% lager dan het vorige kwartaal. Vergeleken met een jaar geleden is de gemiddelde verkoopprijs -2,3% lager.

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?