Nieuws

Huizenprijzen blijven oplopen

De huizenprijzen zijn in oktober met 0,7% gestegen ten opzichte van een maand eerder, meldt het CBS woensdag. Het is al de vijfde maand op rij dat de prijzen stijgen.

Huizenprijzen blijven oplopen

Door de aanhoudende stijging loopt ook het waardeverlies ten opzichte van een jaar geleden terug. De huizenprijs is nu nog maar 2,3% lager dan een jaar geleden. Voor een woning werd in oktober gemiddeld €424.521 betaald.

Verkopen

Het Kadaster registreerde in oktober 15 705 woningverkopen. Dat is bijna 6% meer dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden zijn 147.590 woningen verkocht, ook bijna 6% minder dan in dezelfde periode van 2022.

De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in de financiële crisis in juni 2013 een dieptepunt. Daarna ging het omhoog tot augustus 2022. Het CBS noteerde die maand een gemiddelde koopprijs van liefst €446.263.

Doordat de cijfers van het CBS en Kadaster altijd een maand of drie achterlopen op de koopovereenkomst, werd het effect van de Oekraïneoorlog en de rentestijging pas met vertraging zichtbaar. In december 2022 was de gemiddelde koopprijs al teruggevallen naar €401.436.

Vergeleken met het dal in 2013 waren de prijzen in oktober 2023 nog 92% hoger.

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?