Nieuws

Huizenprijs omlaag, ’maar woningmarkt heeft nog voldoende vet op de botten’

De huizenprijzen zijn in oktober gedaald, meldt het CBS dinsdag. Tegelijk staan huiseigenaren dankzij de jarenlange prijsstijging nog stevig op winst. Gemiddeld hebben zij 175.000 euro overwaarde, blijkt uit een analyse.

Huizenprijs omlaag, ’maar woningmarkt heeft nog voldoende vet op de botten’

De laatste crash op de woningmarkt speelde zich af tussen 2008 en 2013, toen de huizenprijzen met gemiddeld 17% wegzakten. Taxatiebureau Calcasa berekende wat er gebeurt als dat scenario zich precies zo herhaalt.

Het zou betekenen dat de gemiddelde overwaarde met 70.000 euro daalt. Met de kanttekening dat dit de gemiddelde pijn van huiseigenaren betreft. „Recent gekochte woningen zullen bij toekomstige prijsdalingen veelal het hardst geraakt worden.”

De prijsdaling zullen de meeste huiseigenaren kunnen opvangen via hun overwaarde, stelt Calcasa. Het bureau heeft berekend dat de gemiddelde overwaarde nu liefst 175.000 euro bedraagt. „Dit geeft aan dat een groot deel van de woningmarkt voorlopig voldoende vet op de botten heeft om eventuele verdere prijsdalingen aan te kunnen”, stellen de onderzoekers in een rapport over de Nederlandse woningmarkt.

De hoogste overwaardes zijn er in gemeenten met veel miljoenenpanden, zoals Aerdenhout (634.000 euro) en Bloemendaal (515.000). „De rijken zijn rijker geworden”, constateert Calcasa. In de staart van het rijtje staan Kerkrade (85.000) en Sittard (106.000). In Limburg is de gemiddelde overwaarde het laagst (121.000), in Utrecht het hoogst (226.000).

Overwaarde

Een van de uitkomsten van de analyse is dat woningen met een laatste verkoop in de periode 2009-2017 meer overwaarde hebben dan woningen verkocht in 2008, het jaar dat de financiële crisis inzette. Pas in 2014 vond de huizenprijs weer de weg omhoog terug. Qua totale overwaarde springt vooral 2017 eruit, constateert Calcasa, vanwege het relatief hoge aantal verkocht woningen die daarna een mooie rit omhoog maakten. Dat gaat om bijna 200.000 huiseigenaren.

De onderzoekers berekenden ook wat er gebeurt als de prijzen verder duikelen. Bij een jaarlijkse prijsdaling van 10% staat de gemiddelde huiseigenaar in 2028 weer quitte. Bij een jaarlijkse afkalving met 5% duurt het tot 2033 voordat alle winst is verdwenen.


Het CBS kwam dinsdag met cijfers over de woningverkopen in oktober. Ten opzichte van september zijn bestaande huizen 0,5% minder waard geworden. Vergeleken met een jaar geleden resteert nog wel een plus van 7,8%, onder meer dankzij de enorme stijging in januari (+21%).

Huizenkopers betaalden in oktober gemiddeld €428.079 voor een woning, meldt het CBS. Dat was nog €446.263 in augustus, toen voor het laatst een stijging werd genoteerd. Uit het aantal verkopen blijkt ook dat kopers het rustiger aan doen, hoewel het aanbod juist toeneemt. Er werden in oktober 8% minder woningen verkocht dan een jaar geleden.

De huizenmarkt staat met name onder druk door de stijgende hypotheekrente. In september vorig jaar was een huizenkoper slechts ongeveer 1% rente kwijt voor een 10-jaars hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie. Nu is dat ongeveer 4,5%, volgens een inventarisatie van financieel adviseur Van Bruggen. Dankzij de hypotheekrenteaftrek betekent dat echter niet meteen 4,5 keer zoveel maandlasten.

Kadaster

De cijfers van Calcasa en het CBS zijn gebaseerd op inschrijvingen bij het Kadaster, die altijd wat achterlopen bij verkoopcijfers van makelaarsvereniging NVM. Deze meldde eerder een prijsdaling van 5,8% over het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal. De grootste driemaandelijkse daling ooit. In een toelichting werd wel gezegd dat de daling „minder heftig” was in de laatste maand van het kwartaal.

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?