Nieuws

Goed nieuws huizenkoper: hypotheekrente terug naar niveau van januari

De hypotheekrente daalt al zes weken op rij. Daarmee is de rente weer terug op het niveau van januari, constateert De Hypotheker. Volgens de adviesketen durven daardoor meer huizenkopers hun hypotheekrente voor langer dan tien jaar vast te leggen.

Goed nieuws huizenkoper: hypotheekrente terug naar niveau van januari

De tienjaars hypotheekrente met Nationale Hypotheek Garantie staat nu gemiddeld op 4,26%, ongeveer hetzelfde niveau als elf maanden geleden. In zes weken is er ongeveer 0,3% van de rente af gegaan.

De daling hangt samen met de rentedaling op de kapitaalmarkt, mede als gevolg van de dalende inflatie en het besluit van de Europese Centrale Bank eind oktober om de rente niet verder te verhogen. Sindsdien is de rente op een staatslening ook gezakt van 3,33% naar 2,5% op donderdag.

Vastgezet

Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker, constateert dat de rentedaling positief is voor huizenkopers. „Tegelijkertijd zien we dat de rente ook vaak langer dan tien jaar wordt vastgezet.”

Ruim 53% van de huizenkopers kiest nog voor een rentevaste periode van tien jaar. Voor twintig jaar rentevast kiest 17% en voor dertig jaar 5%, blijkt uit de laatste cijfers van het Hypotheken Datanetwerk. Opvallend is dat het verschil tussen de gemiddelde 20- en 30-jaars rentes slechts circa 0,1% is.

Verhuizen

Volgens De Rijke hoeft de keuze voor een 10-jaarsperiode niet vanzelfsprekend te zijn. „Als je als starter een rentevaste periode van twintig of dertig jaar kiest en je gaat over tien jaar verhuizen, dan kun je alsnog kiezen voor een lagere hypotheekrente als de actuele rente lager ligt. Als de actuele rente daarentegen hoger is, kun je deze meenemen naar een volgende hypotheek.”

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?