Nieuws

Eigen Huis: ’Verduurzamen appartementen loopt vast’

Veel eigenaren van appartementen willen graag isoleren of zonnepanelen aanleggen, maar daarover besluit de Vereniging van Eigenaren (VvE) van hun pand. En die ligt in 1 op de 3 gevallen dwars. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, die pleit voor een wettelijke regeling zodat eigenaren het voortaan zelf mogen regelen.

Eigen Huis: ’Verduurzamen appartementen loopt vast’

„Liefst één op de zes woningeigenaren in Nederland heeft te maken met een Vereniging van Eigenaars”, zegt Karsten Klein, directeur Belangenbehartiging bij Eigen Huis. „Ondanks dat hoge aantal zijn ze in het landelijke beleid vaak een vergeten groep.”

Eigenaren van appartementen zijn afhankelijk van de besluitvorming in de VvE. Om het dak, de gevels of de ramen van het complex te verduurzamen, moet de hele VvE daarmee instemmen. Bij kleine VvE’s moet het besluit unaniem zijn, bij grotere VvE’s is een twee derde meerderheid nodig.

Vooral bij kleine VvE’s lopen vernieuwingen makkelijk spaak. Dat komt omdat niet alle eigenaren dezelfde mogelijkheden of belangen hebben, legt Klein uit. „Iemand die al op leeftijd is, wil misschien niet meer investeren in een hybride warmtepomp die zich in vijftien jaar terugverdient. Dat geldt ook voor iemand die van plan is om op korte termijn te verhuizen.”

Moeilijk besluitvormingsproces

Vanwege het moeilijke besluitvormingsproces, proberen sommige eigenaren dan maar zonder toestemming verduurzamingsmaatregelen door te voeren, constateert Eigen Huis. Ze vervangen in hun huis enkel glas bijvoorbeeld door isolatieglas. Zo’n 9% van de eigenaren binnen de kleine VvE’s blijkt hiervoor te kiezen. Maar dat is niet zonder risico.

Klein: „Als het VvE-bestuur er lucht van krijgt, kan het bepalen dat deze bewoner nog een keer meebetaalt als de VvE later besluit alsnog het hele gebouw te verduurzamen. Of het eist dat de maatregelen ongedaan worden gemaakt. Dat kan vervelende conflictsituaties veroorzaken waar niemand op zit te wachten.”

Eigen Huis roept het kabinet op het mogelijk te maken dat eigenaren van een appartement zelfstandig zonnepanelen en isolatieglas kunnen plaatsen als andere eigenaren binnen de VvE dat niet willen. De vereniging denkt dat de hiervoor benodigde regelgeving kan aansluiten bij een aanstaande wet voor oplaadpunten voor elektrische auto’s bij VvE’s. Een eigenaar die behoefte heeft aan zo’n laadpaal kan straks volstaan met een melding aan de VvE.

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?