Nieuws

’De enige oplossing is bouwen’ Huizenprijzen blijven doorstijgen, maar er komt minder te koop

De huizenprijzen zijn in het afgelopen kwartaal verder gestegen, meldt makelaarsvereniging NVM donderdag op basis van actuele verkopen. Er wordt ook weer vaker boven de vraagprijs geboden dan een kwartaal geleden. Tegelijk krimpt wel het aanbod. Met de verkoop van nieuwbouwhuizen gaat het iets beter.

’De enige oplossing is bouwen’ Huizenprijzen blijven doorstijgen, maar er komt minder te koop

Gemiddeld werd voor een woning €422.000 betaald in de periode juli-september. Dat is 1,7% meer dan een kwartaal eerder, toen voor het eerst weer een stijging werd ingezet na een stevige terugval.

Ten opzichte van een jaar geleden is de huizenprijs nu ook stevig opgekrabbeld. De gemiddelde verkoopprijs van een tussenwoning lag afgelopen kwartaal zelfs alweer 0,2% hoger dan een jaar geleden.

In het derde kwartaal werd 45% van de verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht. Een kwartaal eerder was dit 39% en een jaar geleden 66%.

Huizenprijzen blijven doorstijgenwoningen afgelopen kwartaal weer duurder.

Aanbod

De prijsstijging in het afgelopen kwartaal ging gepaard met een lager aanbod. Er werden 9% minder woningen te koop gezet dan in het tweede kwartaal en zelfs 18% minder ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar.

at afnemende aanbod is volgens de NVM een belangrijke reden voor de stijgende prijzen. „Meer vraag bij een dalend aanbod zorgt voor toenemende prijsdruk. Daarnaast spelen ook de sterk stijgende lonen een rol. Deze zorgen voor een verbeterde leencapaciteit die deels de stijgende rente en inflatie compenseren. Tot slot speelt ook het feit dat de huishoudensgroei flink toeneemt, terwijl de beschikbaarheid van nieuwbouwwoningen afneemt, een rol.”

Nieuwbouw

NVM-makelaars verkochten het afgelopen kwartaal ruim 5400 nieuwbouwwoningen. Dat is een plus van 14% ten opzichte van het tweede kwartaal en 18% meer dan een jaar geleden. „De verkoopcijfers bevinden zich historisch gezien echter nog steeds op een laag niveau. Het aanbod loopt verder op en de markt wordt gekenmerkt door intrekkingen en projectuitstel”, zegt vicevoorzitter Chris van Zantwijk van de NVM-vakgroep Wonen.

In het derde kwartaal stonden 19.000 nieuwbouwwoningen te koop, het hoogste aantal sinds 2016. Tegelijk kwamen er 16% minder nieuwe woningen op de markt dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

De gemiddelde vraagprijs van de in aanbod staande nieuwbouwwoningen aan het eind van het derde kwartaal bedroeg €515.000. Dat is 5,6% minder dan een jaar eerder.

Woningtekort

Voorzitter Lana Gerssen van de NVM-vakgroep Wonen constateert dat de situatie voor woningzoekenden ondertussen alleen maar nijpender wordt. „Het actuele woningtekort is opgelopen van 315.000 woningen een jaar geleden naar 390.000 nu”, constateert ze, verwijzend naar onderzoek van ABF Research in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. „De enige manier om dat op te vangen is bouwen: in de stad, op het platteland én voor alle groepen woningzoekenden. Alleen dan komt de noodzakelijke doorstroming op gang.”

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?