Nieuws

’Dalende huizenprijzen remmen nieuwbouw verder’

Nieuwbouw van woningen staat al zwaar onder druk door de stijgende bouwkosten, opgelopen rente en maatregelen die beleggers afschrikken. De dalende prijzen van bestaande huizen gaan voor een verdere afkoeling zorgen, zegt bouwspecialist Jan van der Doelen van ING.

’Dalende huizenprijzen remmen nieuwbouw verder’

ING rekent voor 2023 op een daling van de prijzen van bestaande huizen met zo’n 6%. Tot en met halverwege 2024 gaat er volgens de bank zelfs zo’n 10% af, waarmee de huizenprijzen terug zouden zijn op het niveau van het derde kwartaal van 2021. Ondertussen zakt de prijs van nieuwbouwwoningen naar verwachting niet verder terug.

Het oplopende prijsverschil met bestaande woningen is volgens Van der Doelen slecht nieuws voor de nieuwbouw. „Op korte termijn kan deze ontwikkeling de voortgang van de bouwproductie in gevaar brengen, omdat kopers nu vaker kiezen voor een bestaande woning. De voordelen voor kopers zijn niet alleen het inmiddels grotere aanbod en de snellere beschikbaarheid. Door het prijsverschil loont het om nu ook te investeren in verduurzaming van de gekochte woning.”

Dat de prijs van nieuwbouw niet dezelfde neergang doormaakt als bestaande woningen, komt volgens de expert vooral door de stijging van de arbeidskosten en prijzen voor bouwmaterialen als beton, cement, bakstenen en dakpannen. „Ook spelen de toegenomen kosten om een bouwproject van de grond te krijgen een rol”.

Op de langere termijn verwacht Van der Doelen dat de prijskloof wel kleiner wordt. „Doordat nieuwbouw de trend van de prijsontwikkeling van bestaande woningen zal moeten volgen om concurrerend te blijven.” Hij ziet daar wel mogelijkheden toe. „Digitaliseren en industrialiseren kunnen de bouwkosten met 10 à 15% terugdringen. Dit lukt niet van de ene dag op de ander, maar gelukkig zijn veel bedrijven hier al actief mee bezig.”

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?