Nieuws

Aandeel jongeren met hypotheek stijgt flink

Het aandeel van jongeren dat een hypotheek aanvraagt is flink gestegen. Vorig jaar was een kwart van het totaal van de mensen die een hypotheeklening aanvroegen onder de 35 jaar, het laatste kwartaal van dit jaar is dat aandeel gegroeid naar 37%.

Aandeel jongeren met hypotheek stijgt flink

Deze stijging gaat ten koste van het aandeel van hypotheekafsluiters van 45 jaar en ouder. Hun aandeel daalde in dezelfde periode van 49% naar 37%. „Het aandeel van de groep tussen 35 en 45 jaar is stabiel gebleven”, zegt Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep.

Oversluiten

Uit de cijfers van dit laatste kwartaal blijkt juist dat ouderen weer oververtegenwoordigd zijn de categorie oversluiters. Ongeveer zeven van de tien hypotheekhouders die hun lening oversluiten, zijn 45 jaar of ouder. Opvallend is dat het aantal hypotheekaanvragen voor oversluitingen voor een heel groot deel is weggevallen. De oversluitmarkt is nog maar ongeveer een vijfde van vorig jaar, ofwel laat een daling zien van rond de 80%.

Ook het aantal hypotheekaanvragen van mensen die doorstromen naar een volgend huis is afgenomen met ongeveer 12,5%. Noorlag: „We zien dat het aantal hypotheekaanvragen voor doorstromers sinds 2020 met gemiddeld 10% per jaar daalt.” Ook bij doorstromers ziet Noorlag een oververtegenwoordiging van hypotheekaanvragers van 45 jaar en ouder. „Zij vormen zo’n 45% van deze groep.”

Doorstromen

De afname van het aantal doorstromers kan ook een probleem vormen voor starters. Als doorstromers steeds minder vaak een andere koopwoning kunnen of willen vinden, komen er minder bestaande koopwoningen beschikbaar voor starters. De conclusie van Noorlag is dan ook dat in 2024 de doorstroming steeds lastiger wordt. „Een belangrijke bottleneck voor zowel starters als doorstromers is daarnaast dat het verwachte aantal op te leveren nieuwbouwwoningen volgend jaar en de komende jaren lager gaat uitvallen dan eerdere jaren.”

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?